sobota 18. května 2024

Evropská kosmická agentura bude sídlit na Palmovce, vláda podepsala memorandum

Agentura Evropské unie pro Kosmický program se v Česku rozšíří a potřebuje nové prostory. Nové sídlo bude mít na pražské Palmovce. Vláda rozhodnutí potvrdila memorandem.

EUSPA

EUSPA
Zdroj: EUSPA

  • EUSPA
  • Zdroj: EUSPA

Agentura Evropské unie pro Kosmický program (EUSPA) v Česku rozšíří svou působnost. Současné sídlo v pražských Holešovicích není pro Kosmickou agenturu dostatečné, přestěhuje se tak do většího komplexu na Palmovce.

Aplikace systémů družicové navigace, telekomunikace a pozorování Země využívají stamiliony Evropanů každý den. Kromě využití v dopravě je tu i zemědělství, energetika či nakládání s přírodními zdroji. EUSPA tak nabízí České republice, našim firmám, výzkumným pracovištím i běžným občanům obrovské příležitosti. Proto jsem rád, že agentura posiluje svoji přítomnost v České republice a právě podepsané vládní memorandum je toho důkazem,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS), který za kosmické aktivity v ČR odpovídá.

Do připravovávaného komplexu „Nová Palmovka“ se EUSPA přestěhuje v roce 2025. V důsledku rozšíření Kosmická agentura navýší počet pracovníků a to až na 550 v roce 2027. „S novým sídlem budovy se Praha stane prestižním mezinárodním vědeckým centrem evropských kosmických programů s nezanedbatelným ekonomickým významem pro českou ekonomiku. Nové sídlo EUSPA bude stejně jako celý kosmický program EU velkou příležitostí pro rozvoj evropského technologického průmyslu a tím i pro české technologické firmy, které mají v této oblasti obrovský potenciál,“ řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: MFČR

Související

Mládě orangutana narozené 2. května je sameček.
Domácí Fauna

Mládě orangutana v Zoo Praha je sameček. Jméno určí veřejnost

oroqxdvchuwjokjhnndhjkjzzncfodxfporof
Domácí

Silničáři nestihnou opravu Barrandovského mostu do konce prázdnin

Noví lední medvědi v Zoo Praha.
Domácí Fauna

Pražská zoo má dvojčata ledních medvědů

Hilton_prague_bush_2007_1913 (1)
Ekonomika

Pražský Hilton je znovu na prodej. Cena dosahuje astronomické částky