pátek 10. května 2024

Energetická soběstačnost v praxi. Moravská obec na ní začala pracovat

Pokud nebudou akci brzdit dotace, může být obec Slatinice na Hané, kde v současné době žije 1600 obyvatel, v dohledné době energeticky soběstačná. Ambiciózní plán předložilo tamní zastupitelstvo.

Slatinice

Slatinice chtějí být pionýrskou obcí v energetické soběstačnosti.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Slatinice chtějí být pionýrskou obcí v energetické soběstačnosti.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Naistalovat si solární panely nebo tepelná čerpadla je v současné době pro řadu Čechů běžná praxe. Méně už pro celé obce a města. Příkladem jim v tomto ale chce jít lázeňská obec Slatinice v centru Olomouckého kraje. Vedení zastupitelstva už má vypracovaný plán, který si klade za cíl co nejvíce energie a to jak obci, tak jejím obyvatelům. V kostce řečeno, Slatinice chtějí ukázat, že energetická soběstačnost není jen pouhá fráze, ale že ji lze realizovat v praxi.

Už před osmi lety převzala obec vodovodní a kanalizační sítě, pro které chce vyrábět vlastní elektřinu a ušetřit tak občanům poplatky za vodné a stočné v době stále se zvyšujících nákladů. Plánuje také výstavbu bioplynové stanice za 125 milionů korun a výkonu půl megawattu, kde chce vyrábět teplo a plyn, který bude nadále dodávat přímo do sítě. Vzniknout by měla přečerpávací elektrárna a unikátní biotop.

Ovšem jak rychle realizace projektů půjde, záleží podle starosty obce Ondřeje Mikmeka zejména na získávání dotací, výkupu pozemků pro stavby a změně územního plánu.

Autor: Jan Skala

Související

ČEZ
Ekonomika

ČEZ snižuje ceny energií. Domácnosti ušetří i stovky korun

14434391620_9cca1deedf_b
Zahraniční

Ukrajina musí šetřit s elektřinou. Zvýšila dovoz a přestává vyvážet

GH5H1ocX0AEGzYx
Zahraniční

Evakuaci Tesly u Berlína má na svědomí levicový extrémismus

Větrná elektrárna ve Skotsku
Zahraniční Zelená energie

Skotsko vytváří více energie z obnovitelných zdrojů, než samo spotřebuje