neděle 28. dubna 2024

Ukrajina musí šetřit s elektřinou. Zvýšila dovoz a přestává vyvážet

Ukrajinské ministerstvo energeticky ohlásilo problémy. Kvůli útokům ruských sil téměř pětinásobně zvýšilo dovoz elektrické energie a zakázalo její vývoz.

14434391620_9cca1deedf_b

Ukrajinské tepelné elektrárny se staly terčem ruských útoků.
Zdroj: Flickr

  • Ukrajinské tepelné elektrárny se staly terčem ruských útoků.
  • Zdroj: Flickr

Série útoků, které v posledních dnech a týdnem podnikla ruská armáda na ukrajinské cíle, měla za důsledek mimo jiné i energetickou krizi, největší soukromý producent elektřiny v zemi, společnost DTEK, totiž přišla o polovinu svých kapacit. Kyjev proto s okamžitou platností rozhodl o zastavení vývozu elektrické energie a naopak dal souhlas k jejímu vyššímu dovozu. Největší ránu energetické situaci v zemi dal ruský útok v pátek, jehož výsledkem byly výpadky na řadě míst v zemi. Podle ukrajinských úřadů Rusové mířili zejména na tepelné a vodní elektrárny.

Při nedělním útoku ve Lvovské oblasti pak Rusové zasáhli zařízení energetické infrastruktury, což mělo za důsledek další výpadky elektrické energie. Nálet poškodil i elektrické vedení v Kyjevské oblasti.

Ukrajinské ministerstvo energetiky uvedlo, že v těchto dnech Kyjev dováží zhruba 15 megawatthodin denně, před pátečním útokem dovážela Ukrajina pouze 3,3 megawatthodiny denně. S vývozem ministerstvo v těchto dnech nepočítá.

Autor: Jan Skala

Související

41747191065_3347661fca_b
Zahraniční

Evropa je smrtelná, musíme více zbrojit a zbavit se závislosti na USA, tvrdí Macron

GMAQt-nWAAArnI_
Zahraniční

Bělorusko odvrátilo dronový útok. Litva za ním však údajně není

720x405
Domácí

Zeman už neprezidentuje, dalšímu povýšení Koudelky nestojí nic v cestě

Joe_Biden_(48651174447)
Zahraniční

Biden podepsal. Ukrajina může očekávat pomoc už v následujících hodinách