neděle 19. května 2024

Druhý Avatar má největší tržby v české historii

Po stránce tržeb je Avatar: The Way of Water novým králem českého žebříčku. V návštěvnosti brzy pokoří Kolju a možná i prvního Avatara.

Záběr z filmu Avatar: The Way of Water.

Záběr z filmu Avatar: The Way of Water.
Zdroj: Disney

  • Záběr z filmu Avatar: The Way of Water.
  • Zdroj: Disney

Druhý Avatar sesadil z tržebního trůnu Bohemian Rhapsody a chlubí se statusem filmu s největšími tržbami z českých kin. Životopisný flák o frontmanovi kapely Queen Frediem Mercurym utržil v tuzemských kinech přes 266 milionů korun, v tomto týdnu ho Cesta vody pokořila a popluje ještě dál. Režisér James Cameron ukázal, že pro něj žádná laťka není nepřekonatelná. Uvidíme zda Modrásci jako první film v českých kinech dokráčí k hranici 300 milionů.

Po stránce diváků je druhý Avatar sedmým nejnavštěvovanějším filmem v českých kinech, ale brzy sesadí ze šestého místa Kolju (1,34 milionů diváků) a možná překoná i prvního Avatara na páté příčce (1,43 milionů).

V zahraničí je druhý Avatar taky v kurzu. Jen v USA si přišel na 653 milionů dolarů a už tento víkend sestřelí z devátého místa tamního žebříčku první Jurský svět a bude si brousit zuby na Titanic na osmé pozici. Ten mu však může proklouznout mez prsty, jelikož se velkolepá romance dočkala od čtvrtka znovuuvedení v kinech v rámci 25. výročí od premiéry. Na romanci Lea a Kate můžete zajít i v Česku.

V celosvětovém žebříčku tržeb je aktuálně druhý Avatar na čtvrtém místě a v cestě mu stojí Titanic, který pravděpodobně v celosvětovém měřítku překoná již tento víkend. Top 3 tržebně nejúspěšnějších filmů všech dob tak bude vypadat následovně: Avatar (2,9 miliardy dolarů), Avengers: Endgame (2,79 miliardy) a Avatar: The Way of Water (2,2 miliardy a výš).

Autor: Šimon Mitro

Související

kino
Film a TV Kino

Kinaři řešili na CinemaConu uvadající zájem diváků. Klíčem mají být investice

kino
Film a TV Kino

Do českých kin loni zamířilo o 200 tisíc diváků méně. Ceny lístků rostou

Gran Turismo
Film a TV Kino

Pouze 20 filmů letos v kinech pokořilo hranici 100 tisíc diváků

20231022_210658
Film a TV

Tlapková patrola je hitem. V kinech válcuje i Vymítače ďábla