sobota 4. května 2024

Druhá Duna předčila tržby prvního dílu. Třetí film jistý není

Po třech týdnech v kinech hlásí druhá Duna překonání prvního filmu v celosvětových tržbách o 60 milionů dolarů.

Timothée Chalamet ve filmu Duna: Část druhá

Timothée Chalamet ve filmu Duna: Část druhá
Zdroj: Warner Bros.

  • Timothée Chalamet ve filmu Duna: Část druhá
  • Zdroj: Warner Bros.

Druhá Duna je hit, který sice nedosáhne miliardových tržeb jako loňská Barbie a Super Mario, ale i tak půjde o jeden z nejúspěšnějších, ne-li nejúspěšnější film letošního roku. Po třech týdnech v kině má mezigalaktický epos z pouštní planety Arrakis na dosah metu půl miliardy dolarů. Aktuálně mesiáš Paul Atreides přepočítává 494 milionů dolarů, čímž o více než 60 milionů dolarů překonal tržby prvního dílu z roku 2021. Tehdy však měl film stiženou pozici koronavirovou pandemií a také simultánním uvedením na streamovací službě HBO Max.

Vzhledem k mizivé konkurenci v amerických kinech by měla druhá Duna bez problémů dosáhnout hranice 700 milionů dolarů a možná doputovat až k 800 milionům. Vše záleží na úspěchu nadcházejících premiér v čele s velkofilmem Godzilla x Kong: Nové impérium, jež dorazí o velikonočním víkendu a bude si jistě chtít uzurpovat největší sály v čele s IMAXy, jež se pyšní nejdražšími vstupenkami.

Režisér Denis Villeneuve se nechal slyšet, že by v budoucnu chtěl zfilmovat druhou knihu s názvem Spasitel Duny, ale nyní se chce věnovat jiným projektům. Navíc, jak sami tvůrci uvádí, je třeba nechat ústřední představitele trochu zestárnout, jelikož druhý díl se odehrává 12 let po událostech z první knihy a tedy po událostech z konce filmu Duna: Část druhá. Zatím však potenciální třetí film oznámen nebyl. Lze však očekávat, že se ho fanoušci dočkají. Jen ne za tři roky, jako tomu bylo mezi první a druhou částí.

Autor: Šimon Mitro

Související

Záběr ze seriálu The Mandalorian
Světové dny Kino

Den Star Wars

Vetřelec: Covenant
Světové dny

Den Vetřelce

Záběr ze seriálu Firefly.
Světové dny Streaming

Den Firefly

Den prvního kontaktu ze série Star Trek.
Světové dny

Den Prvního kontaktu