sobota 18. května 2024

Dohady o rozpočtu nekončí. Poslanci mohou jednat až do půlnoci

Poslanci schválili prodloužení jednání o státním rozpočtu na příští rok až do dnešní půlnoci.

profimedia-0825201153

Premiér Petr Fiala.
Zdroj: Profimedia

  • Premiér Petr Fiala.
  • Zdroj: Profimedia

V Poslanecké sněmovně dnes započalo třetí čtení státního rozpočtu na rok 2023. Vládní návrh počítá se schodkem 252 miliard korun. Plánované příjmy vzrostou o 12 miliard na 1,94 bilionu korun, zatímco výdaje klesnou o 31 miliard na 2,19 bilionu korun. Poslanci schválili možnost jednání až do půlnoci.

Během jednání budou hlasovat o stovce pozměňovacích návrhů na úpravy s celkovou hodnotou téměř 209 miliard korun. Opoziční hnutí ANO ostře kritizuje vládu za nedostatečné plnění předvolebních slibů. Premiér Petr Fiala ve Sněmovně hájil opatření svého kabinetu a označil návrh rozpočtu za kompromisní.

V reakci na kritiku ze strany Andreje Babiše (ANO) premiér uvedl, že současná vláda likviduje schodky, které zanechala předchozí vláda. Koalice se dohodla na desítkách drobných změn v rozpočtu, zahrnujících například posílení financí na rekonstrukci měst Josefov a Terezín. Opozice kritizuje návrhy, které by podle ní znamenaly zvýšení schodku o desítky miliard korun. Očekává se, že návrhy opozice nezískají podporu vládní pětikoalice.

Autor: Šimon Mitro

Související

Miloš Vystrčil na návštěvě Moldavska
Domácí

Podle Vystrčila by do EU měly vstoupit země, které plní podmínky

profimedia-0871731452
Domácí

Pavel jmenuje Ženíška ministrem ve čtvrtek před polednem

profimedia-0871656209
Domácí

Ženíšek bude jmenován ministrem pro vědu ve čtvrtek

profimedia-0868809140
Domácí

Vystrčil navštíví Moldavsko