neděle 28. dubna 2024

Digitalizaci státu dostane na starost vrcholný manažer Avastu

Ředitelem vznikající Digitální a informační agentury bude dlouholetý vrcholný manažer firmy Avast.

digitalizace

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Jedna z programových priorit Pirátů je digitalizace státu. Vláda nyní schválila návrh vicepremiéra pro digitalizaci a předsedy Pirátů Ivana Bartoše na jmenování ředitele vznikající Digitální a informační agentury (DIA). Ve výběrovém řízení zvítězil Martin Mesršmíd, dlouholetý vrcholný manažer Avastu, kde se věnoval identitním prostředkům nebo datové analytice v oblasti velkých dat.

Komisi přesvědčil zejména profesními zkušenostmi a také svými plány a vizí. Jeho zástupcem bude Petr Kuchař, dosavadní ředitel Odboru architektury eGovernmentu na Ministerstvu vnitra.

Podle Maršmída se DIA musí stát otevřenou a přívětivou organizací se silnou pracovní kulturou, která zajišťuje digitální transformaci pomocí své přirozené autority. Musí být harmonizovaná s EU, ale přitom si musí uchovat hlubokou znalost specifik naší republiky.

Hledali jsme člověka, který svou vizí dokáže překročit limity uvažování, s jakým se někdy setkáváme ve státní správě, a svými zkušenostmi prokáže, že rozumí jak řízení lidí, tak příslušnému oboru. Digitalizaci Česka nelze dovést do úspěšného konce bez toho, aby v jejím čele stál člověk odborně kompetentní, s globálním uvažováním a se zřetelem k lidem, které povede a kteří budou jeho vizi naplňovat,“ řekl vicepremiér Bartoš.

Zahájení provozu DIA je naplánováno na 1. dubna.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Vláda ČR

Související

profimedia-0867817360
Domácí

Podcenila jsem komunikaci, uvedla odstupující ministryně Langšádlová

Mobilní aplikace Portál občana
Domácí Digitalizace

Mobilní aplikace Portálu občanu je ke stažení

277807549_2367987480009638_4988280574350283903_n
Domácí

ANO zůstává osamocené. Nad budoucími koalicemi visí velké otazníky

profimedia-0765401286
Domácí

Avast musí zaplatit pokutu 351 milionů za předávání dat o uživatelích