čtvrtek 16. května 2024

Dezolát Jakub Netík znovu před soudem, může sedět až tři roky

Ministr vnitra Vít Rakušan, členové vlády, šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová, starosta Řeporyjí Pavel Novotný nebo bývalý člen Rady ČT Zdeněk Šarapatka – to je jen část lidí, o kterých Netík řekl, že by měli nebo budou viset.

278801351_1147314066104303_865759122504721593_n

Jakub Netík je proruský dezinformátor a nekritický Putinův obdivovatel.
Zdroj: FB Jakuba Netíka

  • Jakub Netík je proruský dezinformátor a nekritický Putinův obdivovatel.
  • Zdroj: FB Jakuba Netíka

Městský soud v Praze se dnes začal jeho výroky zabývat. Obžalovaný i jeho obhájce, známý dezinformátor a populista Jindřich Rajchl, tvrdí, že se žaloba týká jediného výroku. Podle žalobkyně jde ale i o další prohlášení ve videích a příspěvcích na sociálních sítích.

Podle obžaloby se Netík dopustil vyhrožování s cílem působit na orgán veřejné moci, nebezpečného vyhrožování a hanobení národa kvůli svým výrokům o Ukrajincích Požaduje podmíněný trest 21 měsíců. Netík navíc už má jednu podmínku, zatím nepravomocnou.

Netík i Rajchl prohlásili, že žádným násilím nikomu nevyhrožoval. Myslel vše prý tak, že viset budou stejně, jako Putin na obraze na ministerstvu vnitra ve vaku na mrtvoly. . "Rakušane, vládo, prezident Putin zná viníky. A stejně jako on visel tam na té na budově, tak i vy všichni vlastizrádci tohoto národa, kteří adorujete fašismus v této zemi, budete taky viset," řekl tehdy.

Jenže jak zveřejnil právě Šarapatka na svém facebookovém profilu, podobných výroků bylo daleko víc.

„Petr Fiala, Drábová, Markéta Pekarová Adamová, Pavel Novotný, Kubek, Vojtěch, Babiš, Bartoš, Válek, Černochová, Hamáček, Nerudová, Pavel 107 a mnoho dalších budou do jednoho viset !!!!!Vít Rakušan, Pavel Rychetský,“ uvedl podle Šarapatky Netík. A následoval další kontroverzní výrok: „Včera jsem sdílel příspěvek o tom, že by měli všechny pověsit. V žádném případě jsem to nemyslel jako metaforu a myslel jsem to vážně. To, co jsem napsal, že by všichni do jednoho tam měli viset, jsem myslel vážně. Žádná metafora.“

Osobně zaútočil také přímo na Šarapatku: „Pane Šarapatka, něco vám poradím. Heřmánek dvakrát denně, klystýr a snad to pomůže. Z mé strany se ale obávám, že ty následky po očkování jsou nenávratně neodbouratelné. Snad se vám opravdu uleví, až jednoho dne budete viset s celou touto vládou,“ napsal Netík.

A dodal také to, co rád a často říká: „To, co jsem řekl, nebylo myšleno nějakým způsobem dvousmyslně nebo ironicky. Za každým slovem se podepíšu. Za každým slovem si stojím a nic neodvolám.“

Soud pokračuje koncem dubna.

Související

37569837896_602880f421_b
Zahraniční

Za nacistické heslo pokuta. Německý soud potrestal politika opoziční AfD

profimedia-0856539262
Domácí

Nerudová má problém: Pekarová ji nepodpoří, Konečná na ni podá žalobu

justice
Krimi

Ubodal otce, zranil matku. Dostal osm let vězení za opilství

6b120c1291cbc58f9479f3dcad4c986e
Krimi

Pád kazašského ministra dokonán. Za vraždu manželky jde na 24 let do vězení