sobota 18. května 2024

Další průlom v medicíně. Pardubický vědec umí odhalit rakovinu z kapky krve

Diagnostikovat jeden z nejzákeřnějších druhů rakovin z pouhé kapky krve dokázali na univerzitě v Pardubicích. Metodu tamního odborníka, která odhalí karcinom slinivky břišní v ranném stádiu, budou teď testovat v praxi.

dsc_3956_202416

V Pardubicích objevili metodu jak diagnostikovat rakovinu slinivky břišní v ranném stádiu.
Zdroj: Univerzita Pardubice

  • V Pardubicích objevili metodu jak diagnostikovat rakovinu slinivky břišní v ranném stádiu.
  • Zdroj: Univerzita Pardubice

Rakovina slinivky břišní je jedním z nejhůř léčitelných onkologických onemocnění. Bývá totiž dlouho bez příznaků, a když už se nějaké projeví, na léčbu je často pozdě. Nový objev Michala Holčapka z pardubické univerzity, by tak mohl doslova zachraňovat životy. Dokáže totiž z kapky krve odhalit karcinom slinivky už v ranném stádiu, a to díky analýze lipidů. „Při rakovině dochází k nekontrolovatelnému dělení buněk. Aby se mohly dělit v takto zrychleném režimu, potřebují spoustu stavebního materiálu, kterým jsou lipidy,“ popsal proces Holčapek. Metoda by měla nemoc detekovat s přesností přes 90 procent.

Univerzita teď založila ve spolupráci s českým holdingem spin-off firmu s názvem Lipidica, aby společnými silami dostali lék z laboratoří až do nemocnic. „Včasná diagnóza výrazně zvyšuje účinnost existujících léčebných metod a šanci pacientů na přežití. Náš holding disponuje zázemím a tento společný projekt je i pro nás velká příležitost posunout prevenci a péči o zdraví lidí na další úroveň,“ uvedl Zdeněk Jirsa z holdingu.

V loňském roce u nás tímto druhem rakoviny onemocnělo více než 2 400 pacientů. Právě kvůli pozdní diagnostice na něj do roka zemře až 87 procent nemocných.

Autor: Nikola Velkoborská

Související

Azbestová vlákna
Domácí

Azbestová střecha je životu nebezpečná. Jak se jí zbavit?

rakovina
Zdraví Věda

Bílkoviny v krvi varují před rakovinou, tvrdí výzkum

prof
Zahraniční AI

Budoucnost ovládne umělá inteligence, uvádí Musk

cukrovka
Zdraví Zajímavosti

Inzulin by se mohl polykat. Vědci vymysleli pilulky pro diabetiky