pondělí 20. května 2024

Coolio by oslavil šedesátku. Jako správný rapper se jí nedožil

Sedmnáct milionů prodaných desek, takový je výsledek kariéry rappera Coolia. Ten by se dnes dožil šedesátky, jenže osud i drogová závislost chtěly jinak.

Coolio

Mr. Gangsta´s Paradise se dnešních oslav šedesátky nedožil.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Mr. Gangsta´s Paradise se dnešních oslav šedesátky nedožil.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Říká se, že rappeři, kteří začínali s hudbou v osmdesátých či na začátku devadesátých let, v době, kdy byl tento styl ještě silně provázaný s undergroundem a koloritem pouličních gangů, se vysokého věku nedožívají. Tupaca Shakura zastřelili ve věku pětadvaceti lety a ještě o rok méně se dožil jeho konkurent The Notorious B.I.G., který rovněž padl rukou vraha. To Coolio, který by se dnes dožil šedesátky, tak pohnutý osud neměl, ovšem osud mu rovněž nevyměřil kmetský věk. Zemřel loni, když mu bylo devětapadesát.

Mládí Coolio trávil v prostředí gangu Crips, jehož členové zastřelili právě The Notorious B.I.G.a, i když se nikdy členem spolku nestal. V roce 1990 vstoupil na scénu jako člen kapely WC And The Maad Circle, kterou však záhy opustil a vydal se na sólovou dráhu. Jeho druhé album Gangsta´s Paradise z roku 1995 znamenalo celosvětový průlom se stejnojmenným hitem, od té doby jméno Coolia znali fanoušci rapu a hip-hopu i v těch nejzapadlejších částech zeměkoule.

S vydáváním desek Coolio pokračoval až do roku 2009, kdy ukončil i paralelně běžící filmovou kariéru. V dalších letech se věnoval účinkování v reality show, ale už jej pomalu začínaly dohánět zdravotní problémy, které se vázaly k jeho divokému životnímu stylu. Předávkování drogami spojené se srdeční zástavou také stálo za jeho skonem 28. září 2022.

Autor: Jan Skala

Související

Záběr z filmu Shrek 2
Film a TV Výročí

Jedno z nejlepších filmových pokračování slaví. Shrek 2 měl premiéru před 20 lety

Rubikova kostka
Zahraniční Výročí

Rubikova kostka slaví 50 let. Za geniálním vynálezem stál maďarský architekt

S novou ústavou si prezident Antonín Novotný splnil sen o socialistickém Československu.
Domácí

Amnestie 9. května propouštěly politické vězně. Ta Novotného rušila i tábory

Záběr z filmu Mumie (1999)
Film a TV Výročí

Jeden z nejlepších dobrodružných filmů slaví 25 let. Mumii zkazila pokračování