středa 15. května 2024

Chodci ignorovali sanitku, řidič jen bezmocně přihlížel

Přestože při jízd záchranky často hraje roli každá vteřina, bojují řidiči sanitek denně s chodci či šoféry, kteří je ignorují, zmatkují nebo neví, jak a kam uhnout. Případ, který se odehrál v Pelhřimově, ale nemá ani na tuzemské poměry obdoby.

sanitka Pelhřimov

Chodci ignorují blikající a houkající sanitku.
Zdroj: archiv Minutových zpráv

  • Chodci ignorují blikající a houkající sanitku.
  • Zdroj: archiv Minutových zpráv

K přechodu pro chodce se blíží houkající sanitka. Chodcům padne zelená a jeden z nich vstoupí před sanitku. Zastaví se, krátce se rozhoduje, co udělat a vydá se na přechod. Následují ho další lidé, jeden dokonce přibíhá z protějšího chodníku. Řidič sanitky jen bezmocně uhodí rukama do volantu.

Záchranka z Vysočiny okomentovala video, které se šíří sociálními sítěmi, stručně: „Máme tu jednu nedělní kvízovou otázku: Mohu vstoupit na přechod pro chodce ve chvíli, kdy se k němu blíží sanitka se zapnutým světelným i zvukovým výstražným zařízením? A) Ano, sanitka přeci nemá absolutní přednost. B) Ano, pokud to stihnu. C) Ano, ale proč bych to dělal? Poznámka: Správná odpověď může být zásadní pro pacienta v sanitce,“ uvádí se na facebooku záchranky.

Na to okamžitě reagoval jeden ze čtenářů příspěvku: „Chodec nesmí vstupovat na přechod pro chodce nebo na vozovku, přijíždějí-li vozidla s právem přednostní jízdy; nachází-li se na přechodu pro chodce nebo na vozovce, musí neprodleně uvolnit prostor pro projetí těchto vozidel. ... Takže vlastně D je správně,“ napsal.

I další uživatelé sociálních sítí mají jasno: „Jak moc dementní musí člověk být, aby tohle udělal?“ ptá se jeden. „Pelhřimov, město rekordů a kuriozit!“ přisadil si další.

Související

Sanitka splněných přání 1
Domácí

Sanitka splněných přání dělá radost umírajícím

ViewImage (33).jpg
Domácí

Myši, červi, plíseň, špína. Inspekce zavřela jediný obchod ve vesnici

dopravní zácpa
Domácí

Vykupují se pozemky pro obchvat Pelhřimova. Leckdy za osminásobek ceny

auto najelo v Praze do chodců
Krimi

Auto srazilo v Praze několik chodců, řidiče postihl kolaps