pondělí 16. září 2024

Čeští vědci odhalili tajemství hvízdavých rádiových vln z blesků

Finská observatoř před sedmi lety zaznamenala podivné rádiové vlny, hvízdavé tóny, které se objevovaly celou noc. Tyto vlny pocházejí z bleskových výbojů. Českým vědcům se nyní podařilo poprvé prozkoumat jejich původ a vlastnosti.

blesky

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Finská polární observatoř Kannuslehto udělala fascinující objev, když zachytila zvláštní rádiové vlny, hvízdavé tóny, které se šířily celou noc až do rána. Tyto jevy jsou výsledkem šíření rádiových impulzů od blesků v plazmatickém prostředí kolem Země. Nový výzkum českých a finských vědců, publikovaný v časopise Nature Communications, přináší revoluční pohled na vlastnosti těchto bleskových výbojů.

Elektromagnetické signály, známé jako sfériky, se šíří mezi spodní částí ionosféry a povrchem Země a mohou dosáhnout vzdálenosti až několika tisíc kilometrů od blesku. Část těchto signálů proniká do magnetosféry, kde se šíří různými rychlostmi podle frekvence. „Při přehrávání záznamu rádiového signálu můžeme slyšet krásný hvízdavý tón,“ vysvětluje Ivana Kolmašová z Ústavu fyziky atmosféry AV ČR.

Neobvyklý jev, kdy hvízdavé tóny putují v hustotní trubici, byl zaznamenán 3. ledna 2017. Stanice Kannuslehto registrovala série hvízdů po dobu téměř osmi hodin, přičemž signály pocházely ze tří různých bouřek. Analýza odhalila, že dva hlavní bouřkové systémy byly nad Středozemím a jedna menší bouřka na norském pobřeží. „Byli jsme překvapeni, že blesky ze Středozemí měly dost síly, aby vyvolaly hvízdavé tóny i po cestě dlouhé přes čtyři tisíce kilometrů,“ dodává Kolmašová.

Tento objev poskytuje nové informace o hustotních trubicích, které jsou zatím málo prozkoumané. Důležitou roli v tomto výzkumu sehrála neobvyklá klimatická situace v lednu 2017, která umožnila vznik mohutných bouřek. „Naše studie ukazuje, jak důležité je zaměřit se na zimní bouřky a blesky ve vyšších šířkách pro další výzkum hustotních trubic,“ říká Kolmašová.

Autor: Šimon Mitro

Související

První ekodukt v ČR na D35
Domácí Příroda

Český ekodukt slaví 25 let. Zvířata díky němu získala bezpečný přechod

Božídarské rašeliniště
Domácí Příroda

Vědci zachraňují krásu českých luk

GWxhVaJa8AMLSsR
Zahraniční

Na Čínu se řítí supertajgun. V zemi se zavírají obchody, burzy i školy

hovor
Zdraví

Mobily nejsou zodpovědné za rakovinu mozku, WHO vyvrátila nepravdivé teorie