pondělí 13. května 2024

Česko se brzy zbaví energetické závislosti na Rusku, tvrdí Fiala

Na konferenci o efektivní energetice v Senátu premiér Petr Fiala prohlásil, že se Česko brzy kompletně zbaví energetické závislosti na Rusku.

profimedia-0839650790

Petr Fiala na konferenci Efektivní energetika v Senátu (23. 1. 2024)
Zdroj: Profimedia

  • Petr Fiala na konferenci Efektivní energetika v Senátu (23. 1. 2024)
  • Zdroj: Profimedia

Česká republika se podle premiéra Petra Fialy brzy oprostí od závislosti na energetických surovinách z Ruska. Na konferenci Efektivní energetika uspořádanou Senátem prohlásil, že Česko téměř dokončilo diversifikaci zdrojů plynu

Premiér Fiala varoval, že závislost na ruských surovinách byla podceňována, což se projevilo během ruské invaze na Ukrajině. Omezování dodávek z Ruska však probíhá rychle a v případě plynu je podle Fialy téměř hotovo. „Ruský plyn jsme nahradili díky LNG terminálům v Severním moři, ruskou ropu nahradíme rozšířením plynovodu TAL a nahrazujeme ruské jaderné palivo americkým a francouzským,“ uvedl Fiala.

Fiala věří, že Česko může hrát klíčovou roli v nových jaderných technologiích. Podle něj by mohlo být centrem vývoje malých a středních modulárních reaktorů a dalších technologií. Premiér zdůraznil, že jaderná energie bude základem tuzemské energetiky a v roce 2050 by měla mít až poloviční podíl na výrobě elektřiny.

Česká republika také připravuje stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech. Tendr, který pořádá ČEZ, pokračuje a výsledky by vláda měla dostat na konci února. Vedle klasických reaktorů se uvažuje o využití nových technologií malých a středních modulárních reaktorů.

Autor: Šimon Mitro

Související

Jaderná elektrárna Jaslovské Bohunice
Zahraniční Slovensko

Slovensko chce nový jaderný blok. Ministryně ruskou technologii odmítá

GNDDsXKXEAADqOT
Domácí

Oslavy konce války vzali politici po svém. Fico káral EU, Pavel s Fialou Rusko

Premiér Petr Fiala na zahájení stavby D35 z Vysokého Mýta do Homole
Domácí

Začala stavba D35 z Vysokého Mýta do Homole

větrné elektrárny
Domácí Zelená energie

Vláda usnadní výstavbu obnovitelných zdrojů energie