sobota 18. května 2024

Česko plánuje dvě vesmírné mise

AMBIC a QUVIK, tak zní názvy dvou plánovaných českých vesmírných misí.

Země

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels

České mise AMBIC a QUVIK vzniknou za podpory Evropské vesmírné komise (ESA). „Poté, co jsme českým firmám zajistili pozici spolehlivých dodavatelů vybavení a subsystémů pro zahraniční kosmické mise, je dalším logickým krokem a snahou České republiky vybudovat kapacity pro vývoj a výrobu vlastních komplexních družicových systémů a celých kosmických misí,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Vybraná dvojice družicových misí se podívá do vesmíru za pět let a rozpočet každé z nich bude přibližně 30 milionů eur. „Spolupráce s ESA a možnost využití jejího odborného zázemí nám pomůže tohoto potenciálu naplno využít a vytvořit v České republice kapacity pro přípravu, stavbu a provoz dnes velmi žádaných družic o hmotnosti kolem 100 kilogramů,“ dodal Kupka.

Mise AMBIC přijde s družicemi, které budou primárně zaměřeny na pozorování Země. Budou tak schopny poskytovat data pro komerční využití, státní správu i obrané účely. Systém bude využitelný například pro monitorování mimořádných situací a katastrof, infrastruktury, nelegálních staveb či těžby dřeva, využívání zemědělské půdy a zeleně ve městech, skládek odpadu a v dalších oblastech. Sekundární funkcí družice bude šifrovaná komunikace pro potřeby státu.

Mise QUVIK je kosmický dalekohled pro pozorování vesmíru v ultrafialové části spektra se zaměřením na krátkodobé události, které jsou důsledkem srážek neutronových hvězd nebo černých děr. „Na Ministerstvu dopravy jsme ve spolupráci s Evropskou kosmickou agenturou připravili unikátní typ kosmických projektů. Říkáme jim ambiciózní, neboť jde o řádově komplexnější aktivity, než ty, co byly dosud v ČR v oblasti kosmických aktivit realizovány. Výbor, kterému předsedám, dnes po celodenním jednání s odborníky z ESA vybral ze sedmi návrhů dva, ale ocenil i práci na ostatních. České firmy a instituce během přípravy na tento výběr získaly know-how, které jsme dosud v České republice neměli,“ řekl Václav Kobera, ředitel Odboru kosmických aktivit a nových technologií Ministerstva dopravy.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: MDČR

Související

sonda2
Zahraniční Video

Z Číny dnes vzlétla raketa k Měsíci, mise přiveze vzorky z jeho odvrácené strany

profimedia-0845005392
Zahraniční Vesmír

Měl být prvním Afroameričanem ve vesmíru. Nakonec se dočká až v 90 letech

Sonda Voyager 1
Zahraniční Vesmír

NASA získala data z nejvzdálenější sondy. Voyager je miliardy kilometrů od Země

GLTQufoW8AAZ0_V
Ostatní Vesmír

Vědci objevili obří černou díru. Od Země je vzdálená jen dva tisíce světelných let