sobota 18. května 2024

Česko může mít po padesáti letech dalšího Čecha ve vesmíru

Aleš Svoboda se může podívat od vesmíru dříve, než se předpokládalo. Bude mít Česko po pěti dekádách dalšího astronauta?

Aleš Svoboda

Aleš Svoboda
Zdroj: ESA

  • Aleš Svoboda
  • Zdroj: ESA

Vojenský pilot české armády Aleš Svoboda (36) byl loni v listopadu vybrán Evropskou kosmickou agenturou (ESA) do záložního týmu astronautů, což znamenalo, že by se výhledově v delším časovém horizontu mohl podívat do vesmíru. Nyní by však mohl zamířit do vesmíru dříve. Nabídka účasti Svobody na misi Axiom na Mezinárodní vesmírné stanici je ovšem podmíněna tím, že Česko na let přispěje miliardou korun. Totožnou nabídku obdrželo i Švédsko.

Dnes veškeré mise, jak Evropské kosmické agentury, tak agentury NASA, jsou zprostředkovány komerčním programem, ať je to společnost SpaceX, která zabezpečuje pouze dopravu astronautů na oběžnou dráhu a zpátky, respektive společnost Axiom, která zabezpečuje i širší rámec mise. Takže všechny mise včetně agenturních jsou dnes soukromé, co se týče evropských a amerických astronautů,“ uvedl Svoboda pro Českou televizi.

Podle Svobody by se investice do mise Axiom Česku vyplatila. „Například celosvětový dosah výběru astronautů, který proběhl v loňském roce, byl jeden a půl miliardy lidí. Švédi si spočítali, že zviditelněním jejich země a ozbrojených sil, zviditelněním jejich vysokých škol a výzkumných institucí a kosmického průmyslu se jim náklady mnohonásobně vrátí,“ prohlásil Svoboda pro Českou televizi.

S tím, že se jedná o mimořádnou příležitost, kterou by si Česká republika neměla nechat ujít, souhlasí místopředseda senátního evropského výboru Jiří Dušek. „Po pěti desetiletích máme reálnou šanci poslat na oběžnou dráhu planety Země dalšího občana České republiky. Je to výzva, kterou bychom si neměli nechat ujít. Naše země je zcela jistě nejvýznamnějších středoevropským centrem kosmického průmyslu a let českého astronauta na Mezinárodní kosmickou stanici je dalším logickým krokem,“ sdělil Dušek.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil poukázal na fakt, že jde také o významnou příležitost pro české firmy a školství. „Národní mise je unikátní výzvou pro české firmy podílející se na rychle rostoucím kosmickém průmyslu a zároveň šancí k rozšiřování mezinárodní spolupráce v evropském i transatlantickém měřítku a také obrovskou příležitostí podpořit české školství. Významnou součástí takových výprav na Mezinárodní kosmickou stanici jsou totiž vzdělávací aktivity, do kterých se zapojují studenti základních a středních škol,“ komentoval Vystrčil na semináře senátního evropského výboru.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Senát ČR, ESA

Související

profimedia-0845005392
Zahraniční Vesmír

Měl být prvním Afroameričanem ve vesmíru. Nakonec se dočká až v 90 letech

Sonda Voyager 1
Zahraniční Vesmír

NASA získala data z nejvzdálenější sondy. Voyager je miliardy kilometrů od Země

GLTQufoW8AAZ0_V
Ostatní Vesmír

Vědci objevili obří černou díru. Od Země je vzdálená jen dva tisíce světelných let

Apollo 12
Zahraniční Vesmír

Na Měsíci přistane Japonec. USA posilují spolupráci se zemí vycházejícího slunce