čtvrtek 2. května 2024

Česko chce být významným hráčem ve výrobě čipů

Výroba čipů se v Česku bude rozvíjet. Ministerstvo průmyslu a obchodu jednalo s technologickou firmou.

čip

Ilustrační foto.
Zdroj: Needpix

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Needpix

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela se v Rožnově pod Radhoštěm setkal se zástupci firmy ON Semiconductor Czech Republic, s.r.o. (onsemi), která se specializuje na čipy v oblasti energetiky a elektromobility, a s představiteli města. Mluvili o dalším rozvoji výroby čipů i o připravované Národní polovodičové strategii, která navazuje na Akt o čipech, jehož projednávání urychlilo české předsednictví.

Děkuji zástupcům společnosti onsemi z Rožnova pod Radhoštěm za možnost prohlédnout si zdejší výrobu čipů pro celý svět. Česko má velký potenciál v tom stát se, alespoň v evropském měřítku, významným hráčem v oblasti výroby čipů,“ uvedl ministr Síkela. „Využít tento potenciál bude cílem Národní polovodičové strategie, kterou na Ministerstvu průmyslu a obchodu ve spolupráci s experty připravujeme. Ta navazuje na evropský Akt o čipech, jehož projednávání výrazně urychlilo naše předsednictví a který vstoupí v platnost v nejbližších týdnech,“ doplnil Síkela.

Spolupráce mezi státem a společnostmi jako je onsemi je klíčová pro další rozvoj výroby čipů v ČR. „Česká republika má bohatou historii ve výrobě polovodičů a polovodičových materiálů a onsemi v regionu v poslední dekádě provedl významné investice. V současné době zde vyrábíme i polovodičové desky z karbidu křemíku,“ uvedl Simon Keeton, výkonný viceprezident a generální ředitel Power Solutions Group ve společnosti onsemi.

Plánovaná investice do výroby čipů má potenciál nejen přinést nový rozmach našemu městu, ale také přilákat nové obyvatele a zvýšit životní úroveň stávajícím občanům,“ řekl starosta Rožnova pod Radhoštěm Jan Kučera.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: MPO

Související

ekonomika
Ekonomika

Globální ekonomika letos vzroste o 3,1 procenta, uvádí OECD

Guvernér ČNB Aleš Michl.
Ekonomika

ČNB snížila úrokovou sazbu o půl procentního bodu

peníze
Ekonomika

Česká ekonomika za první čtvrtletí vzrostla o 0,4 procenta

free-photo-of-zena-stavba-prace-klobouk
Domácí

Lidskoprávní organizace kritizuje Česko. Diskriminujete Ukrajince a Romy, tvrdí