sobota 18. května 2024

České školství čeká letos řada změn

Jaké změny můžeme v českém školství během letošního roku očekávat?

základní škola

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels/Yan Krukau

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels/Yan Krukau

Přijímačky na střední školy budou letos pro žáky těžší. V devátých třídách základních škol je nejvíce žáků za posledních 29 let, díky tomu se na svou vysněnou střední školu dostane menší počet zájemců.

Změny nastanou u přijímaček dětí z Ukrajiny. Test z matematiky můžou dělat v ukrajinštině a zkoušku z češtiny ředitel školy může nahradit rozhovorem. Vždy ale záleží na řediteli dané střední školy, jak ukrajinským uchazečům vyjde vstříc.

V prvním čtení sněmovna již schválila novelu zákona o pedagogických pracovnících, která počítá například s ukotvením role provázejícího, uvádějícího nebo třídního učitele. Dále se ve sněmovně bude projednávat novela školského zákona, jež upravuje podmínky u přijímacích zkoušek pro děti s odlišným mateřským jazykem a také upevňuje roli asistentů pedagoga.

Dále by se měl upravit Rámcový vzdělávací program (RVP), podle kterého by se mělo začít vyučovat od září roku 2024. Jenomže Ministerstvo školství zatím neschválilo koncepční dokument a pro samotnou tvorbu nového RVP chybí konkrétní zadání.

Měly by také nastat změny v maturitních zkouškách. Jejich úpravu zmiňoval bývalý ministr Petr Gazdík a mluví o ní i současný ministr Vladimír Balaš. „Cermat má od minulého podzimu nového ředitele, je tedy ideální příležitost proměnu obou zkoušek zahájit,” řekl programový ředitel informačního centra o vzdělávání EDUinu Miroslav Hřebecký.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Eduin

Související

studentka
Domácí Školství

Studenti o doktorské programy nestojí. Doktorandů je nejméně za 20 let

profimedia-0868812254
Domácí Školství

V prvním kole přijímaček na střední školy uspělo 94 procent žáků

škola
Domácí Školství

Uchazeči na střední školy už mohou zjistit, kam byli přijati

profimedia-0856130708
Domácí Školství

Náročnější maturitu z matematiky dnes skládá téměř 3 500 studentů