Černý čtvrtek zničil naděje poválečné společnosti. Začala hospodářská krize

Už od září 1929 vykazovala burza na Wall Street známky neklidu. K jejímu zhroucení však došlo 24. října, tedy přesně před 95 let. Ten den začala velká hospodářská krize, která měla nedozírné následky.

American_union_bank

Zde to všechno začalo. Černým čtvrtek odstartovala velká hospodářská krize, která skončila druhou světovou válkou.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Zde to všechno začalo. Černým čtvrtek odstartovala velká hospodářská krize, která skončila druhou světovou válkou.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Roky od konce první světové války běžely překotně a zdálo se, že celá 20. léta 20. století budou velkým obdobím rozmachu a zejména Spojené státy, které byly světovým konfliktem prakticky nezasažené, zažívaly éru nebývalého ekonomického růstu. Lidé si užívali a nehleděli na to, jak rostou spotřebitelské úvěry. Lidově řečeno, žilo se bujarým stylem a žilo se na dluh. A zatímco americká města z toho hédonismu prosperovala, nadprodukce v zemědělství vyvolávala sílící finanční zoufalství mezi americkými zemědělci. To bylo později označeno za hlavní faktor, který vedl k zhroucení akciového trhu.

K tomu došlo přesně před 95 lety, 24. října 1929. Ten den totiž došlo ke krachu na newyorské burze. Přestože k největšímu propadu došlo až o pět dnů později, bývá takzvaný Černá čtvrtek 24. října 1929 označován za začátek hospodářské krize, která měla obrovský dopad na společnost po celém vyspělém světě. Americká recese měla takřka okamžitý vliv i na Evropu, kde klesající životní úroveň a zvyšující se nezaměstnanost měla za přímý důsledek vzestup extrémistických stran a sdružení, což byl impulz k druhé světové válce.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0922699213
Zahraniční Výročí

První černošská a asijská žena nominovaná na prezidentku USA. Kamala Harris slaví 60

atomový výbuch
Zahraniční Výročí

Před 60 lety se Čína se připojila k jaderným mocnostem

Oscar Wilde
Ostatní Výročí

Před 170 lety se narodil Oscar Wilde. Za homosexualitu skončil za mřížemi

Záběr z filmu Pulp Fiction
Film a TV Kino

Pulp Fiction slaví 30 let. Vrací se do českých kin