sobota 4. května 2024

Cenově dostupná lžíce pro parkinsoniky. Vyvinul jí teenager z Indie

Nekontrolovatelný třes rukou znemožňuje lidem s parkinsonem se pohodlně najíst, často proto potřebují pomoct s krmením. Mladík z Indie vyvinul cenově dostupný prototyp robotické lžíce, která eliminuje třes ruky tak, že i polévka na ní zůstane netknutá.

395672938_7092805947416551_7844148397649469871_n

Mladík z Indie vyninul speciální lžíci pro parkinsoniky
Zdroj: Facebook

  • Mladík z Indie vyninul speciální lžíci pro parkinsoniky
  • Zdroj: Facebook

17letého Inda Aarrava Anila inspiroval jeho strýc, který trpí parkinsonovou chorobou. Když ho sledoval u jídla, se kterým muž bojoval a nakonec si stejně řekl o pomoc, napadlo ho využít svých mechanických dovedností a vytvořit speciálně upravenou lžíci. Senzory v příboru, který je na baterie, detekují otřesy na jedné straně a aktivují pohyb, který ruší třes na straně druhé. Lžíce je tak zcela stabilní.

Výsledný design pak mladík doladil na základě zpětné vazby z vysoké školy v Bengaluru, na které teď lžíci testují. „Musel jsem udělat rukojeť vodotěsnou, aby se dala důkladně umýt, aniž by se voda dostala k elektronice. Dodělal jsem také odnímatelnou lžíci, aby se případně dala nahradit vidličkou,“ řekl mladý vývojář. Vývoj lžíce také konzultoval přímo se svým strýcem, který mu poradil udělat rukojeť méně kluzkou a pohodlnou pro úchop.

Pokud lžíce projde všemi testy, mohla by se už na začátku příštího roku dostat do indických nemocnic. Lžíce sice není úplným originálem, ty které jsou ale ve světě k dostání, vyjdou v přepočtu na bezmála pět tisíc korun. Což je pro chudé indické domácnosti obrovská částka. Anilův prototyp by měl být minimálně třikrát levnější.

Autor: Nikola Velkoborská
Zdroj: Guardian

Související

profimedia-0869769174
Zahraniční

Biden označil Japonsko a Indii za xenofobní země

povodně
Zahraniční Klimatické změny

Asie byla loni nejpostiženější oblastí katastrof v důsledku klimatický změn

45378999534_8a2e67afb8_b
Zahraniční

Miliarda voličů, přes 2 500 stran: Největší volby světa v Indii potrvají víc než měsíc

smog v Indii
Zahraniční

Většina nejznečištěnějších měst je v Indii