sobota 18. května 2024

Bývalý rakouský kancléř dostal podmínku. Usvědčil jej jeho důvěrník

Po bezmála třech letech, co byl bývalý rakouský kancléř Sebastian Kurz donucen opustit politický svět, se za ním táhnou někdejší kauzy. Za jednu z nich teď dostal podmínku.

34611334821_3bcbcae1a7_b

Bývalý rakouský kancléř Sebastian Kurz.
Zdroj: Flickr

  • Bývalý rakouský kancléř Sebastian Kurz.
  • Zdroj: Flickr

Podmíněný osmiměsíčni trest se zkušební tříletou lhůtou, to je trest pro bývalého rakouského kancléře Sebastiana Kurze, za to, že křivé vypovídat o svém dosazení do dozorčí rady vlivné státní investiční společnosti ÖBAG. Před parlamentním vyšetřovacím výborem totiž tvrdil, že na svém jmenování nepracoval a neměl na něj žádný vliv.


Kurze z křivé výpovědi usvědčil zejména jeho někdejší důvěrník a předseda představenstva ÖBAG Thomas Schmid. Ten soudu poskytl informace o zprávách, které Kurz o ÖBAG shromažďoval. Obhajoba sice napadla Schmidovu důvěryhodnost, ale soud její snažení odmítl. Kurzovy právníci už sdělili, že proti rozsudku podají odvolání.
37letý lidovec Kurz byl předsedou rakouské vlády v letech 2017 až 2021. Rezignoval až když na něj padl stín podezření z korupčního jednání. V čele vlády jej nahradil dosavadní ministr zahraničí Alexander Schallenberg.

Autor: Jan Skala

Související

Čeští hokejisté zdolali Rakousko.
Hokej MS v hokeji 2024

Češi smetli nevyzpytatelné Rakušany a mají jistotu čtvrtfinále

profimedia-0873602320.jpg
Hokej

Národní tým čeká večer rakouský zázrak

GNuW7mhW4AA0Nng
Zahraniční

Spolkový sněm zbavil Bystroně imunity. Zanedlouho poté u něho zvonila policie

37569837896_602880f421_b
Zahraniční

Za nacistické heslo pokuta. Německý soud potrestal politika opoziční AfD