čtvrtek 9. května 2024

Bulharsko zavedlo daň na ruský plyn. Maďarsko a Srbsko se bouří

Ruský plyn procházející přes Bulharsko bude zpoplatněn. Rozhodnutí ostře kritizuje Maďarsko i Srbsko.

profimedia-0727317481

Ilustrační foto.
Zdroj: Profimedia

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Profimedia

Srbský prezident Aleksandar Vučić a maďarský ministr zahraničí Peter Szijjártó ostře zareagovali na rozhodnutí Bulharska zavést nově vysoké tranzitní poplatky ve výši 10,2 eura za megawatthodinu plynu, který prochází přes Bulharsko plynovodem Turkish Stream směřujícím do západní Evropy.

Srbsko a Maďarsko momentálně přijímají všechny dodávky ruského plynu touto cestou. Stejně tak Severní Makedonie a Rakousko. Bulharsko očekává, že nové tranzitní poplatky přinesou dodatečné příjmy ve výši 1,2 miliardy eur. Nový poplatek je tak vysoký, že pokryje celé náklady na výstavbu plynovodu přes Bulharsko za pouhý rok.

Je to pro nás velký problém. Povede to ke drastickému zvýšení ceny plynu o dalších 100 eur za 1000 kubických metrů plynu. Je to zdrcující zvýšení a budeme jednat s bulharskou stranou,“ komentoval srbský prezident Alexander Vučić v sobotu pro deník Politika. „Bulharsko rozhoduje samostatně, jaké poplatky zavede za tranzit plynu pře své území,“ komentoval poslanec bulharské vládnoucí většiny Venko Sabrutev. „Maďarsko a Srbsko by měly hledat alternativy,“ uvedl pro státní televizi BNT.

Podle maďarského ministra zahraničí Petera Szijjártóho jsou nové bulharské poplatky nepřijatelné a ohrožují evropskou solidaritu. Bulharští energetičtí experti pochybují, že nový zákon byl vytvořen tak, aby efektivně fungoval, ale spíše je zamýšlený jako projev tvrdé prozápadní linie Bulharska.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0871304670
Zahraniční

Totální krach vlády i prezidenta. Severní Makedonie se kloní ke konzervatismu

profimedia-0870597944
Zahraniční

Čínský prezident zavítal do Francie. Bude jednat s Macronem o ruské agresi

6720477853_37706b77f8_b
Zahraniční

Maďaři dál rebelují proti unii. Ta odmítla jejich zákon o svrchovanosti

GLN-zpgWUAATavV
Zahraniční

Co s albánskými starosty? V kosovském referendu skoro nikdo nehlasoval