středa 8. května 2024

Budovy Moravskoslezského kraje budou posety fotovoltaikou

Solárních panelů na budovách, které patří Moravskoslezskému kraji, bude přibývat.

Fotovoltaika může kraji ročně ušetřit 150 milionů

Fotovoltaika může kraji ročně ušetřit 150 milionů
Zdroj: Moravskoslezský kraj

  • Fotovoltaika může kraji ročně ušetřit 150 milionů
  • Zdroj: Moravskoslezský kraj

Moravskoslezský kraj pokračuje v masivní instalaci fotovoltaických elektráren v krajských budovách. Spotřeba elektřiny by se tak mohla ročně snížit až o pětinu, což by krajskému rozpočtu ušetřilo kolem 150 milionů korun ročně. „Chceme si ověřit, kde je možná instalace solárních panelů pro výrobu elektrické energie. Statické posudky se průběžně dokončují, a kde se ukázalo, že fotovoltaika může být, začíná realizace samotných projektů,“ uvedl Jakub Unucka, 1. náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro průmysl, energetiku a chytrý region.

Aktuálně za solární panely začínají řešit na budově gymnázia ve Frenštátě pod Radhoštěm, na střední průmyslovce v Novém Jičíně, v Ostravě na Střední škole služeb a podnikání, ale taky u Správy silnic Moravskoslezského kraje ve Frýdku-Místku a na budově organizace Náš svět v Pržně nebo třeba v Krnově u krajské příspěvkové organizace Harmonie,“ vyjmenoval Unucka. U všech těchto elektráren bude současně instalována baterie pro ukládání vyrobené elektrické energie.

Fotovoltaické panely už jsou instalovány na střeše objektu sociální péče Sagapo v Bruntále, Gymnáziu Mikuláše Koperníka v Bílovci, ZUŠ Klimkovice, ZUŠ L. Janáčka Havířov, ZŠ Čkalovova Ostrava, nemocnici ve Frýdku-Místku a také na budově krajského úřadu. „Spočítali jsme si, že když bychom fotovoltaiku postavili na všech krajských budovách, kde je to možné, byl by celkový výkon zhruba 4 MWp. Tolik energie by pokrylo roční spotřebu zhruba dvou tisícovek domácností,“ řekl Unucka.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Moravskoslezský kraj

Související

Stanice Ostrava-Vítkovice
Domácí

Takřka 60 let staré Vítkovické nádraží se dočká rekonstrukce

větrné elektrárny
Domácí Zelená energie

Vláda usnadní výstavbu obnovitelných zdrojů energie

muž na mobilu
Krimi

Invalidní důchodce byl vydírán kvůli masturbaci před kamerou

Kino Central v Českém Těšíně
Domácí

Historické kino v Českém Těšíně dostane novou podobu