sobota 18. května 2024

Břeclav čekají nelehké měsíce, začínají přípravy na demolici mostu přes Dyji

Silničáři se pustí do několik let odkládané stavby nového mostu přes Dyji. Břeclavská radnice varuje před dopravními komplikacemi.

Břeclav,_1._máje,_směr_centrum

Most z 50. let čeká demolice.
Zdroj: mapy.cz

  • Most z 50. let čeká demolice.
  • Zdroj: mapy.cz

Doslova dopravní peklo čeká řidiče v příštích měsících v Břeclavi. Padlo totiž rozhodnutí o demolici jediného mostu přes řeku Dyji, o níž se mluví už od roku 2016. Naplno by měla akce propuknout na podzim letošního roku, kdy odstartuje první etapa prací. Kvůli ní silničáři zavřou důležitou dopravní tepnu, která na tento jediný most přes řeku v městě vede. Situace bude o to komplikovanější, že přes Břeclav denně míří tisíce aut směrem na Lanžhot a dále ke slovenské hranici.

Signálem k zahájení akce jsou už označené stromy, které bude nutné vykácet kvůli stavbě mostního provizoria. „V první etapě vzniknou provizorní cesty, na které navážou dvě mostní provizoria. První bude sloužit pro obousměrný provoz automobilové dopravy a pro dopravu cyklistů ve směru z centra na Poštornou. Druhé mostní provizorium bude pro pěší a cyklisty, kteří pojedou z Poštorné směrem do Břeclavi,“ popsal Václav Rajchot z Ředitelství silnic a dálnic.

Není vyloučená tvorba kolon, protože mostní provizoria bude možné přejet maximálně 20kilometrovou rychlostí. Komplikace v dopravě by v Břeclavi měly být záležitostí pouze příštího roku, protože akce je naplánovaná na deset měsíců.

Po vzniku provizorních mostů začne demolice mostu, který je v havarijním stavu, a stavba nového. Ten bude 15 metrů široký a dimenzovaný bude na provoz ve třech pruzích, pokud by bylo třeba je v budoucnu zřídit. Na obou stranách mostu budou chodníky pro pěší a také cyklopruhy. Pod novým mostem budou také podjezdy pro cyklisty

Autor: Jan Skala

Související

438164782_2179704435705967_4289271848474290598_n
Zahraniční

Fico leží po další operaci na JIPce. Po schůzce s Pellegrinim vyzval ke klidu

GNoJyigXMAEBQAE
Zahraniční

Další politici čelí výhrůžkám. Podezřelého ze Srbska už zadržela policie

Valík,_east_portal
Domácí

Obchvat Plzně se začne opravovat. Řidiče od pondělka čekají omezení

profimedia-0873301874
Zahraniční

Atentántík je na svůj čin hrdý. Na demonstracích provolával slávu Ukrajině