pondělí 20. května 2024

Bourání sovětských pomníků je v módě. Rusko za to ale rozdává zatykače

Řada politiků vidí pomníky ze sovětské doby jako symbol útlaku a okupace a ne jako oslavu osvobození od nacismu. Proto je města i státy likvidují. Ruské úřady za to začínají trestat.

Konev_Monument_in_Bubeneč_(6181)

Pomník maršála Koněva stál v Praze 6 do roku 2020.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Pomník maršála Koněva stál v Praze 6 do roku 2020.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Nejen pomník maršála Koněva, který v letech 1980 až 2020 stál v Praze 6, je už minulostí. S dřívější ruskou nadvládou se začaly vypořádávat i někdejší evropské státy komunistického kolosu. V roce 2017 začalo Polsko, které rozhodlo o odstranění až pěti set památníků rudoarmějcům z ulic svých měst. Tyto tendence nabraly velký rozsah poté, co Rusko v únoru 2022 zaútočilo na Ukrajinu.

V létě se k demolici sovětských pomníků uchýlily pobaltské státy, vrcholem protiruských nálad bylo odstranění osmdesátimetrového obelisku z lotyšské metropole Rigy. V Litvě se o likvidaci sovětských památek postarali vandalové, když tamní vláda snížila na minimum jejich ostrahu. Z estonského města Narva zase zmizel sovětský tank T-34, který byl podle vlády symbolem okupace a ne sovětského vítězství v druhé světové válce.

A právě tyto pobaltské akce, které Rusko chápe jako akt nepřátelství, mají dohru v těchto dnech. Ruské ministerstvo vnitra totiž uvedlo seznam osob, na které vydává zatykač. Figuruje v něm 59 poslanců lotyšského parlamentu včetně ministra kultury Simonase Kairase a také estonská premiérka Kaja Kallas. Ta se dlouhodobě vymezuje vůči Rusku a volá po mnohem větší podpoře a vyzbrojení Ukrajiny.

Podle jakého paragrafu Moskva činnost pobaltských politiků posuzuje, ruský list Kommersant, který se zprávou přišel, neinformoval.

Autor: Jan Skala

Související

Voleč,_dálnice_D11
Domácí

Polská pobídka zabrala. Dálnice z hranic do Trutnova se začne stavět letos

GNyLvoYXQAEI2ww
Zahraniční

Evropská vojenská mise v Mali skončila. Potvrdil do šéf unijní diplomacie Borrell

Sberbank_Praha_5,_Smíchov_01
Ekonomika

Ve Sberbank leží dvě miliardy, o které se nikdo nehlásí. Na výplatu je měsíc

408127198_10221297628985005_2111989018936352545_n
Zahraniční

Zelenskyj odmítl Macronovo olympijské příměří. Nevěříme Putinovi, řekl