sobota 21. září 2024

Bohém i bolševik. Před 140 let se narodil spisovatel Jaroslav Hašek

Život Jaroslava Haška byl plný rozporů, dokázal být věčně opilým anarchistou v Praze i uvědomělým bolševickým komisařem.

Hašek

Jaroslav Hašek na snímku ze sklonku života v Lipnici nad Sázavou.
Zdroj: Wikipedia

  • Jaroslav Hašek na snímku ze sklonku života v Lipnici nad Sázavou.
  • Zdroj: Wikipedia

Doma i ve světě je jedním z nejuznávanějších spisovatelů všech dob a v podstatě za to může jen jedna kniha – Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války. Přestože ji Jaroslav Hašek nedopsal, dočkala se kniha překladu do bezmála šedesáti jazyků. Hašek, který by dnes oslavil 140. narozeniny, v románu popsal své zážitky z první světové války, které se účastnil, stejně jako příhody z vyprávění svého pobočníka v boji i zázemí Josefa Strašlipky, kterého spisovatel překřtil na slavného Švejka. Spisovatelská profese byla jen jednou z Haškových tváří, ač nejvýraznější. Ve své době totiž vedl tulácký a bohémský život, vandroval českými zeměmi a občas o něho zájem projevilo i četnictvo.

Haškův život změnila první světová válka, protože, jak psal ve Švejkovi, narukoval k 91. pluku, s nímž odjel na frontu do Ruska. V tu chvíli přestal pít alkohol, s nímž měl z minula bohaté zkušenosti. Když se pak dostal do ruského zajetí, vstoupil za Velké říjnové socialistické revoluce do bolševické strany a na několik měsíců se stal neomezeným vládcem města Bugulma v ruském Tatarstánu. Podle řady informací byl v úzkém kontaktu s ruským revolucionářem Lvem Trockým a operoval na Sibiři i v Mongolsku. Do už samostatného Československa se vrátil až v roce 1920, navíc s ruskou manželkou Šurou. Brzy se však pustil do starých návyků, kdy jej alkohol začal decimovat. Zemřel 3. ledna 1923, kdy mu ještě nebylo čtyřicet let.

O životě Jaroslava Haška a jeho působení za první světové války pojednává sovětsko-český film Velká cesta z roku 1962, kde si roli Haška zahrál Josef Abrhám.

Autor: Jan Skala

Související

left-side-front-extreme-close-up-of-international-film-star-sophia-lorens-face-81f1ff-1024
Film a TV

Filmová femme fatale hrála po boku desítek mužů. Milovala ale jediného

417439303_949777489847932_9083493976162519878_n
Hudba

Iron Maiden přijedou oslavit půlstoletí do Letňan. S sebou přivezou Halestrom

750px-Brian_Epstein_in_1965
Hudba Výročí

Pátý Beatle by oslavil devadesátku. Jeho smrt předznamenala konec kapely

Marta_Gottwaldová_-_Vlasta_-_17.03.1949
Domácí Výročí

Marta Gottwaldová přežila manžela o pár měsíců. Dnes by oslavila 125. narozeniny