sobota 18. května 2024

Bohdalová se Strachem natáčí nový film pro ČT

Dvaadevadesátiletá Jiřina Bohdalová natáčí nový film pro Českou televizi s režisérem Jiřím Strachem.

Jiřina Bohdalová ve filmu Svatá

Jiřina Bohdalová ve filmu Svatá
Zdroj: ČT

  • Jiřina Bohdalová ve filmu Svatá
  • Zdroj: ČT

Ani ve 92 letech Jiřina Bohdalová nezanevřela na herectví. Ikona českého filmu natáčí pro Českou televizi nový film Jiřího Stracha. V dramatu Svatá hraje Bohdalová vitální ženu ve vyšším důchodovém věku, která o svém životě v nápravně-výchovném táboře stalinistického Sovětského svazu píše knihy a o hrůzách totalitní moci přednáší na školách. Na jedné ze svých přednášek zaujme novinářku, která, zdá se, ví o jejím osudu víc, než kdokoli jiný.

Film si odbyde premiéru příští rok. Předběžné datum nebylo uvedeno. „Svoboda je nekončící cesta! To je životní poselství hlavní hrdinky. V jejím případě mohlo vše zůstat zalité sluncem, kdyby se jedna zvědavá novinářka nezačala zajímat o drobné nesrovnalosti v jejích knihách a vyprávění. Kdyby se ta malá trhlinka nezačala párat na černou díru. V nastalé temnotě se pak musí každý rozhodnout, kým byl a kým je nyní,“ uvedl scenárista snímku Marek Epstein, jenž před čtyřmi lety napsal scénář k filmu Klec, rovněž s Bohdalovou v hlavní roli.

Scénář se mi líbil, protože je hluboký a lidský. A taky proto, že je tam pro herce, jak se říká, maso na kosti. Je tam zkrátka co hrát. Může se to zdát neuvěřitelné, ale mě ta práce pořád ještě baví. Možná mám k té látce blízko i proto, že mi vrátil pocit, který jsem měla, když jsem jezdila za svým tátou do komunistického kriminálu. Táta minulý režim zažil opravdu hodně zblízka. A tenhle film by měl vzniknout už jenom proto, abychom se do té doby nikdy nevrátili,“ řekla Bohdalová. Kromě Bohdalové ve filmu hraje Lenka Vlasáková, která ztvárnila dceru hlavní hrdinky, či Pavla Beretová, jež se zhostila role neodbytné novinářky.

Autor: Šimon Mitro

Související

ČT
Domácí

Televizní poplatek by se měl zvýšit na 150 korun, navrhuje ministerstvo

Martin Hofmann a Albert Čuba v minisérii Vedlejší produkt
Film a TV

Diváci se dostanou na hranu zákona v minisérii Vedlejší produkt

405819404_898935628264256_1342189620393576434_n
Ostatní literatura

Miloš Zeman znovu zavítal do světa literatury. Nyní cílí na své protivníky

Mužské osazenstvo 13. řady StarDance.
Film a TV

StarDance odhalilo účastníky. Zatančí Hartl, Vondráčková i Blažek