pátek 17. května 2024

Bez základní zdravotní péče je přes čtyři miliardy lidí

Přístup lidí ke zdravotní péči se nelepší. Více než polovina světové populace stále nemá k dispozici základní zdravotnické služby.

profimedia-0566893948

Ilustrační foto.
Zdroj: Profimedia

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Profimedia

Pokrok po stránce celosvětové zdravotní péče nenastal. Od koronavirové pandemie nedošlo ke zlepšení a podle dat Světové zdravotnické organizace (WHO) bylo v roce 2021 celkem čtyři a půl miliardy lidí bez základní zdravotní péče. Od roku 2015, kdy byly přijaty cíle udržitelného rozvoje, které měly zajistit základní zdravotnickou službu pro celý svět do roku 2030, se pokrok zpomalil.

V letech 2019 až 2021 nedošlo k žádnému zlepšení pokrytí bezplatnou zdravotní péčí a počet lidí, kteří hradí náklady z vlastní kapsy, se zvyšuje, varovala WHO. „Koronavirová pandemie nám připomněla, že zdravé společnosti a ekonomiky závisí na zdravých lidech. Skutečnost, že tak mnoho lidí nemůže využít dostupnou, kvalitní a základní zdravotní péči, ohrožuje nejen jejich vlastní zdraví, ale také stabilitu komunit, společností a ekonomiky,“ řekl generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Od roku 2015 se 108 ze 194 zemí setkalo se zhoršením nebo žádnou významnou změnou v pokrytí zdravotnickými službami. Dosáhnout cíle do roku 2030 se jeví jako nemožné.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: BMJ

Související

rakovina
Zdraví Věda

Bílkoviny v krvi varují před rakovinou, tvrdí výzkum

nemocnice
Ekonomika

Nemocenské pojištění skončilo po sedmi letech v plusu

kašel
Domácí Zdraví

Černým kašlem se letos nakazilo 13,5 tisíc lidí. Pět lidí zemřelo

Symbol Dne lupusu
Světové dny Zdraví

Den lupusu