čtvrtek 16. května 2024

Bedřich Smetana bude letos mít své místo na Brutal Assaultu

Oslavy dvoustého výročí narození Bedřicha Smetany se uskuteční i na nepravděpodobném místě, na metalovém festivalu Brutal Assault. Speciální set založený na jeho díle představí kapela Cult Of Fire a pražští symfonici.

3540334368_photo (1)

Pražská formace Cult Of Fire přednese na Brutal Assaultu speciální program, který oslaví tvorbu Bedřicha Smetany.
Zdroj: Metal Archives

  • Pražská formace Cult Of Fire přednese na Brutal Assaultu speciální program, který oslaví tvorbu Bedřicha Smetany.
  • Zdroj: Metal Archives

Pořadatelé festivalu Brutal Assault v pevnosti Josefov v Jaroměři se letos při příležitosti dvoustého výročí narození Bedřicha Smetany rozhodli složit mu poctu. Do programu totiž zařadili specifické vystoupení blackmetalové kapely Cult Of Fire, která se pro tuto příležitost spojí s Bohemian Symphony Orchestra Prague. Obě tělesa pro speciální vystoupení na Brutal Assaultu proto v současné době vytváří výjimečný program, který založí právě na díle slavného skladatele z 19. století.

"V tomto případě se jedná o hudbu složenou Vladimírem Pavelkou z Cult Of Fire a zaranžovanou Martinem Šandou pro kapelu a orchestr speciálně pro tuto příležitost a jako poctu skladateli vážné hudby přepracováním hudebních motivů Bedřicha Smetany nebo na základě přímé i nepřímé inspirace jeho skladbami. Pravděpodobně půjde i o jedno z hudebně nejrychlejších vystoupení v historii Bohemian Symphony Orchestra Prague, a dost možná i obecně v oblasti spojení metalu a orchestru, kdy Cult Of Fire vedle vášně pro jednoho z největších skladatelů v historii ukážou i svou zuřivější tvář," uvedl pořadatelé jaroměřského festivalu s tím, že kapela má ve svém programu už delší dobu vlastní adaptaci Smetanovy Vltavy.

Kromě tohoto vystoupení se na letošním Brutal Assaultu představí kapely Behemoth, Armored Saint, Carcass, Deicide, Laibach, Emperor či Pestilence.

Autor: Jan Skala

Související

GNeDgznXgAA2qSc
Hudba

Pražské jaro začalo. Dvojkoncert Má vlast uvedli Berlínští filharmonikové

cover_FOK_Hudba_pro_Prahu.width-80.657633c3.fill-600x400
Hudba

Pražští symfonici vydali album českých klasiků. Uctívají krásy hlavního města

skladatel_bedrich_smetana_asenior_senior_pxb
Hudba

Před 200 lety se narodil hudební génius Bedřich Smetana

Pamětní mince Bedřicha Smetany
Domácí

Česká národní banka si pamětní mincí připomíná narození Bedřicha Smetany