čtvrtek 2. května 2024

Austrálie koupí od USA ponorky s jaderným pohonem

Austrálie posiluje obranyschopnost. Od Spojených států nakoupí ponorky poháněné jaderným pohonem.

Podoba ponorky s jaderným pohonem.

Podoba ponorky s jaderným pohonem.
Zdroj: PA

  • Podoba ponorky s jaderným pohonem.
  • Zdroj: PA

V pondělí se sešli v Kalifornii australský premiér Anthony Albanese, jeho britský protějšek Rishi Sunak a prezident Spojených států Joe Biden v rámci partnerství AUKUS. Zkratka značí vojenský pakt mezi USA, Velkou Británií a Austrálií, jehož cílem je posílit bezpečnost v oblasti Indo-Pacifiku a umožnuje členským zemím sdílet pokročilé technologie.

Po kalifornském setkání lídři AUKUS oznámili, že Austrálie od USA nakoupí až pět ponorek poháněných jaderným pohonem. „Když jsme v září 2021 oznámili partnerství AUKUS, zavázali jsme se stanovit nejvyšší standard nešíření jaderných zbraní. Plán, který dnes oznamujeme, plní tento závazek a odráží naše dlouhodobé vedení v globálním režimu nešíření jaderných zbraní a jeho respektování,“ uvedli lídři ve společném prohlášení.

Ponorky nebudou vybaveny jadernými zbraněmi, ale pouze jaderným pohonem. Výhoda těchto ponorek je v tom, že vytvářejí svůj vlastní zdroj energie — technologie jaderného pohonu — a nejsou tak omezeny potřebou doplňovat palivo. Vytvářejí páru pomocí palubního jaderného reaktoru, který se používá k otáčení turbín plavidla. Ponorky poháněné jaderným materiálem mohou zůstat v mořských hlubinách potenciálně roky. Jsou omezeny především zásobami potravin a vody pro posádky.

Nové ponorky budou stavěny podle vzoru britských jaderných ponorek nové generace a budou vybaleny nejmodernějšími americkými technologiemi. Ponorky budou využívaný jak australským tak britským námořnictvem.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: CNBC

Související

GMgnyGlXUAACLHs
Zahraniční

Deportace začaly. Britská policie zatýká první migranty a posílá je do Rwandy

mimino
Zahraniční

V USA se rodí čím dál méně dětí

profimedia-0869114633
Zahraniční

Karel III. se vrátil k plnění veřejných povinností

americký policista
Krimi

Čtyři policisté byli zastřeleni při střelbě v Severní Karolíně