Arktida do pár let nejspíš úplně roztaje

Globální oteplování může mít v budoucnu další vážný následek. Pokud lidstvo radikálně nesníží produkci fosilních paliv, veškerý led v Arktidě nejspíš v letním období úplně zmizí.

Arktida

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Domov ledních medvědů, tuleňů a mrožů – to je Arktida, polární oblast okolo severního pólu, kterou tvoří značná část zamrzlého Severního ledového oceánu o velikosti asi milion kilometrů čtverečních. Vždy v létě se přemění na plovoucí ledové kry. Ty by ale podle vědců mohly úplně zmizet. Kdy se to stane není jasné. Přesný rok podle vědců závisí na tom, jak rychle svět sníží množství spálených fosilních paliv. "Oblast se promění v úplně jiné prostředí, z bílé Arktidy na modrou. Podmínky bez ledu jsou prakticky nevyhnutelné. Abychom zabránili tomu, aby byl tento stav dlouhodobý, musíme udržovat naše emise na co nejnižší úrovni," řekla expertka Alexandra Jahn. 

Problémy nebude mít jenom arktická zvěř. Roztátí ledu pocítí i lidé, kteří žijí na okolních pobřežích. Led totiž značně zmírňuje oceánské vlny. Pokud zmizí, budou se přímořské oblasti potýkat se silnými a mnohem většími vlnami, které mohou způsobit i ničivou erozi.

Autor: Nikola Velkoborská

Související

Špicberky
Zahraniční Zajímavosti

Na Arktidě je k mání pozemek o velikosti Karlových Varů za několik miliard

1280px-Flickr_-_law_keven_-_Long_Hot_Summer......
Zahraniční Klimatické změny

Loňské léto bylo nejteplejší za poslední tisíce let. Odhalily letokruhy

balloon-hot-air-balloon-sun-sunset-nature-landscapes-3e32ee-1024
Zahraniční

Mexiko sužuje vlna obrovských veder. Deset lidí zemřelo, další jsou v nemocnici

4304841782_51a68394d8_b
Zahraniční Klimatické změny

Venezuela přišla o svůj poslední ledovec. Humboldt je nyní jen ledovým polem