úterý 7. května 2024

Američané zasáhli proti Jemencům. Ti naopak ostřelovali dánskou loď

Američanům už začíná s jemenskými separatisty docházet trpělivost. Kromě toho, že sestřelili dvě rakety mířící na dánskou loď, potopily jim i tři malá plavidla.

GCrGliGXoAAlznX

Húsíové o sobě dávají stále hlasitěji vědět
Zdroj: X

  • Húsíové o sobě dávají stále hlasitěji vědět
  • Zdroj: X

Jemenští Húsíové, tedy separatisté ovládající většinu své země, včetně hlavního města Saná, znovu ostřelovali lodě, které proplouvají do Rudého moře skrz úžinu Bab al-Mandab mezi Jemenem a Africkým rohem. Jejich cílem se tentokrát stala dánská nákladní loď, kterou zasáhla jedna jemenská raketa. Do akce se však vložilo námořnictvo Spojených států, které další dvě húsíjské rakety sestřelilo.

Americké námořnictvo zároveň zaútočilo na tři malé húsijské lodě, které poslalo ke dnu. Jejich posádky útok nepřežily. Jemenci z těchto plavidel údajně stříleli po hlídkujících amerických vrtulnících. Jak vysoké jsou ztráty na životech ovšem zatím uvedeno nebylo.

Podle zpráv amerického Pentagonu podnikli Jemenci od listopadu už více než dvacet útoků na proplouvající lodě. Řada společností proto přestává využívat Suezský průplav a své lodě posílá kolem celé Afriky Mysem dobré naděje.

Autor: Jan Skala

Související

Předání_postiženého_LZS
Krimi

Dívka, kterou v Čáslavicích srazilo auto, svým zraněním v nemocnici podlehla

důl
Zahraniční

Zlaté doly v Nigeru byly uzavřeny kvůli úhynům zvířat

USA a Čína
Zahraniční

Většina Američanů vnímá Čínu negativně

27095245666_6fdbb262e7_b
Zahraniční

Chystá se ukrajinská protiofenziva. Ovšem až na rok 2025, řekli Američané