středa 1. května 2024

America Ferrera slaví 40. Barbie ji vrátila na výsluní

Herečka America Ferrera se proslavila díky seriálům Ošklivka Betty a Obchoďák Sedmé nebe. Mezinárodní ohlas loni získala díky stěžejní roli v Barbie.

America Ferrera ve filmu Barbie (2024)

America Ferrera ve filmu Barbie (2024)
Zdroj: Warner Bros.

  • America Ferrera ve filmu Barbie (2024)
  • Zdroj: Warner Bros.

America Ferrera se může na své 40. narozeniny těšit ze znovu nabité slávy díky loňském megahitu Barbie, ve kterém ztvárnila v podstatě třetí nejdůležitější úlohu. Kromě toho loni hrála také ve výborné životopisné komedii Peníze těch tupců. Barbie opětovně nastartovala hvězdnou kariéru herečky, jež se jako nejmladší ze šesti dětí narodila honduraským přistěhovalcům 18. dubna 1984 v Los Angeles.

Průlomovou roli získala v roce 2006, když ztvárnila Betty Suarez v seriálu Ošklivka Betty. Za tu získala v roce 2007 Zlatý globus. Seriál se dočkal celkem čtyř řad a otevřel Ferreře dveře k filmovým rolím. Na kontě má vedlejší role ve snímcích jako Patrola (2012), Chavez (2014) či Zvláštní korespondenti (2016). Také namluvila hlavní ženskou roli Astrid v animované sérii Jak vycvičit draka.

I přes několik výrazných filmových rolí se však Ferrera dostala do povědomí diváků v letech 2015 až 2020 díky hlavní roli v komediálním seriálu Obchoďák Sedmé nebe, který v česku vysílala Nova Fun. Loni v Barbie opět ukázala svůj herecký um v plné síle, za což si vysloužila i svou první nominaci na Oscara. Na letošní rok žádný projekt oznámený nemá, v příštím roce se však objeví v novém filmu Paula Greengrasse po boku Matthewa McConaugheyho a také namluví jednu z hlavních rolí v pixarovském animáku Elio.

Autor: Šimon Mitro

Související

Penélope Cruz ve filmu Paralelní matky (2021)
Film a TV Osobnosti

Jediná španělská herečka, která dostala Oscara. Z Penélope Cruz je padesátnice

Hana Brejchová ve filmu Lásky jedné plavovlásky (1965)
Film a TV Osobnosti

Zemřela Hana Brejchová, hvězda filmu Lásky jedné plavovlásky

Jessica Lange v seriálu American Horror Story
Film a TV Osobnosti

Jessica Lange se proslavila v 70. letech King Kongem. Dvojnásobné držitelce Oscara je 75

Saoirse Ronan ve filmu Malé ženy (2019)
Film a TV Osobnosti

Jedna z nejnadanějších mladých hereček, Saoirse Ronan slaví 30