sobota 18. května 2024

Alec Baldwin může čelit další obžalobě za smrt kameramanky

Případ zastřelení kameramanky při natáčení filmu není dořešen. Herci Alecu Baldwinovi hrozí opětovná žaloba.

Alec Baldwin ve filmu 97 Minutes (2023)

Alec Baldwin ve filmu 97 Minutes (2023)
Zdroj: Orwo Film Distribution

  • Alec Baldwin ve filmu 97 Minutes (2023)
  • Zdroj: Orwo Film Distribution

K neúmyslnému zastřelení kameramanky Halyny Hutchins při natáčení westernu Rust v Novém Mexiku došlo v říjnu 2021. Po dvou letech kauza stále není dořešená a nyní je ve hře opětovná žaloba na herce Aleca Baldwina.

Podle vyjádření Baldwina došlo k tragickému úmrtí tak, že držel během natáčecí zkoušky zbraň. Podle hercových slov stáhl kohoutek zbraně, ale nestiskl spoušť. Pistole prý sama vystřelila a smrtelně zranila Hutchins.

Baldwinovu verzi nepřímo potvrdili vyšetřovatelé, kteří oznámili, že zbraň byla upravena tak, že byla zvýšena pravděpodobnost samovolného výstřelu po stažení kohoutku. Následně byla žaloba na herce stažena.

Odborníci na balistiku a forenzní analýzy z Arizony a Nového Mexika však nově dospěli k závěru, že zbraň nemohla vystřelit, pokud by nebyla stisknuta spoušť.

Zvláštní státní zástupci vedoucí případ, Kari Morrissey a Jason Lewis, uvedli ve vyjádření zaslaném BBC News dne 17. října následující: „Po rozsáhlém vyšetřování v průběhu několika posledních měsíců se objevily další skutečnosti.“ V rozhovoru pro New York Times v úterý Morrissey uvedla, že „forenzní testování zbraně dospělo k jasnému závěru, že při výstřelu musela být stisknuta spoušť.“ Vyšetřovatelé předloží případ velké porotě 16. listopadu.

Baldwinovi advokáti dlouhodobě označují vyšetřování za „zmatené“. „Je smutné, že se z hrozné tragédie stala tato zmatená obžaloba,“ uvedli ve svém prohlášení. Odpovíme na jakékoli obvinění před soudem.

Zbrojařka Hannah Gutierrez-Reed, která měla na starost „péči“ o zbraně na place, čelí obvinění z neúmyslného zabití a manipulování s důkazy.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: NPR, BBC

Související

Bernard Hill v trilogii Pán prstenů.
Film a TV

Zemřel král Rohanu z Pána Prstenů. Hillovi bylo 79 let

GL4SEn2bYAI6YCV
Zahraniční Video

Bílý ďábel Alec Baldwin na mě zaútočil, lže propalestinská performerka

Russel Crowe a Djimon Hounsou ve filmu Gladiátor (2000)
Film a TV Osobnosti

Jeden z nejznámějších herců afrického původu slaví 60

profimedia-0865094813
Krimi

Zbrojířka z Baldwinova filmu dostala rok a půl vězení. V soudní síni se rozplakala