neděle 19. května 2024

85 % českých domácností má připojení k internetu

Televizi s připojením k internetu používá stále více domácnost, aktuálně 44 %.

internet

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels/Andrea Piacquadio

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels/Andrea Piacquadio

V Česku má připojení k internetu 85 % domácností. V krajském srovnání má nejvíce připojených domácností hlavní město Praha, nejméně využívají internet domácnosti v Libereckém a Ústeckém kraji. V případě domácností seniorů má připojení k internetu jen 50 % z nich.

Rozšiřuje se i zastoupení chytrých televizí. Za poslední dva roky vzrostl podíl televizí připojených k internetu z 34 na 44 %. „Domácí spotřebiče, které se ovládají přes aplikaci v telefonu, využívá 8 % domácností. Stejný podíl používá také zabezpečovací zařízení připojená na internet. 6 % domácností pak přes aplikace ovládá chytrá topení nebo chytrá světla,“ uvedl Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu. Dále roste obliba nositelné elektroniky, která se bezdrátově připojuje k mobilnímu telefonu. Za poslední dva roky se zvýšil počet jejích uživatelů z 32 na 44 %

Každý den je na internet připojeno 78 % Čechů. Ti, kteří jej nepoužívají, jsou převážně v důchodovém a předdůchodovém věku. Na internetu nakupuje 61 % lidí starších 16 let. Nejčastěji takto nakupují oblečení (39 %), jídlo (22 %) a kosmetiku či drogerii (21 %).

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: ČSÚ

Související

vodovod
Domácí

České domácnosti stále šetří vodou

Staroměstské náměstí
Domácí

Česko hlásí za první čtvrtletí přes čtyři miliony turistů

vitamíny
Zdraví

Doplňky stravy pravidelně užívá každý třetí Čech

síťová neutralita
Zahraniční

Spojené státy se vrací k síťové neutralitě