sobota 18. května 2024

Zubní amalgám končí. Evropská unie rozhodla o zákazu používání rtuti

Rtuť už brzy zmizí z některých produktů po celé Evropské unii. Zubní amalgám nahradí alternativy, které má hradit zdravotní pojišťovna.

zubní amalgám

Zubaři od 1. ledna 2025 přestanou používat amalgám
Zdroj: www.pexels.com

  • Zubaři od 1. ledna 2025 přestanou používat amalgám
  • Zdroj: www.pexels.com

Žádné amalgámové plomby a postupný zákaz výroby, dovozu a vývozu produktů, které rtuť obsahují, schválil Evropsaký parlament hned v prvním čtení. Rtuť se používá například v tlakoměrech, výbojkách či zářivkách a obsahují ji také amagámové zubní plomby. Nařízení platí od roku 2025, Česká republika ale má dvouletou výjimku. Zubaři i pojišťovny mají totiž problém s používáním kompozitních materiálů.

Klíčové, je, aby zdravotní pojišťovny proplácely zubní výplně bez rtuti pro všechny pacienty. Dokud budou pojišťovnami preferovány amalgámové výplně, spotřeba rtuti v zubních ordinacích bude klesat velmi pomalu. To je zkušenost i z mnoha okolních zemích.“ říká Karolína Brabcová, odbornice na toxické látky z ekologického spolku Arnika.

Národní plán Ministerstva zdravotnictví České republiky z roku 2019 počítá s jednotnou úhradou zubních výplní bez ohledu na materiál. Ta bude k dispozici taktéž od 1. ledna 2025. Budou-li si pacienti moci vybírat z alternativ hrazených zdravotní pojišťovnou, neexistuje podle Národního plánu žádný důvod, proč by měla být po amalgámu vůbec nějaká poptávka.

Současný zákon neumožňuje používání zubního amalgámu u dětí mladších 15 let a u těhotných či kojících žen. Novela zákona se bude vztahovat na všechny obyvatele Evropské unie. O výjimce může rozhodnout lékař ve chvíli, kdy je lepší použít amalgám vzhledem ke specifickým potřebám pacienta.

Proč je rtuť škodlivá?

Používání rtuti je hrozbou pro celý kontinent. Rtuť se přenáší přes v atmosféře i ve vodních tocích. Do těla se dostává konzumací kontaminovaných ryb, nachází se zejména v tuňákovi, štice, candátovi nebo makrele. Rtuť ničí především játra, ale i další orgány. Škodlivá je také pro ptáky a vodní savce, kteří se živí rybami a korýši.

Jak je to s amalgáme v jiných státech?

Polsko vyřadilo amalgám z veřejného zdravotního pojištění v roce 2022.

Slovensku amalgám téměř nevyužívá, kompozitní výplň stojí pacienta stejně jako amalgámová.

Maďarsko změní zdravotní pojištění tak, aby v příštích letech upřednostňovalo bezrtuťové výplně, dnes jich používá jen čtyři procenta.

Rumunská asociace zubních lékařů se dohodla na postupném vyřazení amalgámu z používání k 1. červenci 2025. 

Norsko, Švédsko, Polsko a Moldavsko postupně ukončily používání amalgámu bez výjimky. Finsko, Dánsko, Estonsko, Litva Nizozemsko, Švýcarsko, Lucembursko, Itálie a Španělsko používají amalgám pouze pro jedno procento všech výplní.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

Miloš Vystrčil na návštěvě Moldavska
Domácí

Podle Vystrčila by do EU měly vstoupit země, které plní podmínky

profimedia-0871304670
Zahraniční

Totální krach vlády i prezidenta. Severní Makedonie se kloní ke konzervatismu

EU
Ekonomika

Inflace v EU klesla na 2,6 procenta

P034975000101-311856-scaled-e1670939796713
Zahraniční

Unie se více otevírá Balkánu. Bosna a Hercegovina míří do Evropy