sobota 18. května 2024

Zubačka v Tanvaldu se rozpadá. Její oprava vyjde na půl miliardy korun

Více než 120 let na trase mezi Tanvaldem a Kořenovem jezdí vlaky po zubačce. Ta však už nyní začala vypovídat službu a volá po rekonstrukci. Začne se s ní příští rok.

743010b

Vlak na ozubnicové trati mezi Tanvaldem a Kořenovem.
Zdroj: FB Zubačka

  • Vlak na ozubnicové trati mezi Tanvaldem a Kořenovem.
  • Zdroj: FB Zubačka

Nutnou rekonstrukci potřebuje nejstrmější železnice v České republice, ozubnicová trať označovaná jako zubačka mezi Tanvaldem a Kořenovem v Jizerských horách. Správa železnic na ní omezila provoz, protože jeho hustota už nebyla bezpečná. Příští rok proto začne nutná rekonstrukce, o níž už se sice mluví dlouhá léta, ale až nyní situace dospěla do bodu, kdy je oprava zubačky nevyhnutelná. Při ní dojde k opravě železničního spodku a svršku, tunelů, mostů a dalších částí infrastruktury.

Kvůli vysokým nákladům a nedostatku peněz Správa železnic opravu trati několikrát odložila. Naposledy se tak stalo letos, přestože vedení podniku ještě v roce 2021 mluvilo o roce 2023 jako o době, kdy může rekonstrukce zubačky začít. Oprava se tak nakonec protáhne do roku 2025 a vyjde na necelých půl miliardy korun. 360 milionů by měly však činit evropské dotace.

Ozubnicová trať mezi Tanvaldem a Kořenovem jezdí od roku 1902. O devadesát let později se zařadila mezi kulturní památky. Na své sedmikilometrové trase musí překonat 235 metrů výškového rozdílu.

Autor: Jan Skala

Související

Valík,_east_portal
Domácí

Obchvat Plzně se začne opravovat. Řidiče od pondělka čekají omezení

Malá_Skála,_nádražní_budova
Domácí

Podél Jizery se bude jezdit stovkou. Modernizace trati už může začít

vlak
Domácí

Cestování do Černošic se zrychlí

Stanice Ostrava-Vítkovice
Domácí

Takřka 60 let staré Vítkovické nádraží se dočká rekonstrukce