čtvrtek 16. května 2024

Značení vín bude mít jasně stanovená pravidla

Značení vín se změní. Bude jasně definováno, která vína mohou být označena za oranžová či nefiltrovaná.

vinice

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels

Novela zaručí větší přehlednost v označování vín a větší jistotu pro spotřebitele v tom, odkud víno pochází. Zákon určí, kdy mohou být na etiketě vín uváděny některé informace, jako například o historii vína či jeho výrobce, a vyobrazeny různé objekty, místa či erby.

Místa, objekty nebo symboly vážící se k České republice mohou být vyobrazeny pouze na etiketách vín vyrobených z tuzemských hroznů, jejichž místo výroby, nebo jejich výrobce, má k vyobrazení blízký geografický nebo historický vztah. Touto úpravou významně omezíme klamání spotřebitelů prodejem zahraničních vín s etiketami, na kterých jsou známá místa České republiky. Nebude tedy možné, aby zákazník v lahvi opatřené etiketou s obrázkem například Pražského hradu objevil víno původem z Moldávie,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Jako „panenská sklizeň“ může být označeno pouze víno vyrobené z hroznů z první sklizně vinice. V případě „mladého vína“ byla prodloužena lhůta, ve které může být nabízeno spotřebitelům, a to až do 30. dubna roku následujícího po sklizni. Šumivá vína vyrobená tradiční metodou druhotného kvašení v lahvi, která zrála v lahvi na kalech minimálně 18 měsíců, mohou být označena jako „rezerva“ a v případě, kdy zrála nejméně 30 měsíců, jako „grand rezerva“.

Novinkou je také je vytvoření základního právního rámce s vymezením technologických postupů pro „oranžová vína“, „nefiltrovaná vína“ a přirozeně šumivá vína typu „pétillant naturel“. Oranžová vína získávají svou osobitou barvu a chuť dlouhou macerací, nefiltrovaná vína neprochází během procesu svého zrání a lahvování filtrací a ponechávají si svůj přirozený jemný zákal. Vína typu „pétillant naturelt“ jsou přirozeně šumivá vína, která se ještě před ukončením kvašení stáčí do lahví.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: MZČR

Související

jatka
Domácí

Jatka budou od roku 2026 hlídat kamery

víno
Světové dny Víno

Den muškátu

4c28259d-5a28-4f0f-b4d1-f4004cb6591e
Domácí

Agrární komora žádá širokou podporu pěstitelům. Slib dostali jen ovocnáři

d8643b82-c78d-4103-9d90-23736e47028e
Domácí

Čeká se zdražení ovoce. Pomoc bude, ale ne stoprocentní, říká Výborný