neděle 19. května 2024

Zemědělec přišel o stádo krav, téměř ho utýral hlady

Podvyživené krávy zabavila Státní veterinární správa chovateli z Jablonecka. Dlouhodobě se o ně nestaral a nekrmil je. Před smrtí je zachránili zemědělci z okolí.

Foto-týraného-skotu-1-650x360.jpg

Týrané krávy
Zdroj: SVS

  • Týrané krávy
  • Zdroj: SVS

„Ve spolupráci s obcí s rozšířenou působností se podařilo zvířata odebrat a umístit do náhradní péče,“ řekl Minutovým zprávám mluvčí veterinární správy Petr Vorlíček. .Situaci se snažili nejdřív řešit zemědělci z jiných hospodářství, kteří zvířata krmili z vlastních zásob a platili také preventivní veterinární péči. Neúspěšně se snažili chovateli domluvit, aby se o stádo staral. Do problému se tak vložila veterinární správa. „Chovatel nespolupracoval, nereagoval na písemné oznámení a nedostavil se ani v požadované termíny ke kontrolám,“ doplnil mluvčí.Většina z 24 kusů dobytka byla v podprůměrném výživném stavu a menší, než by odpovídalo křížencům masného plemene. Zvířata měla také nekvalitní srst. Několik kusů mělo přerostlé paznehty s počínajícími deformacemi. Na pastvině byly předměty, o které se zvířata mohla poranit. „Dále inspektoři zjistili, že v hospodářství dva až tři roky nebyly žádné zásoby krmiva, které by bylo pro zvířata k dispozici,“ uvedl Vorlíček. Chovatel porušil zákon na ochranu zvířat proti týrání a také plemenářský zákon. V několika dnech se podařilo zvířata umístit do náhradní péče.Přestupek proti plemenářskému zákonu se bude s chovatelem řešit ve správním řízení, hrozí mu pokuta až jednoho milionu korun. Přestupku za porušeni zákona na ochranu proti týrání je v kompetenci Magistrátu města Jablonec nad Nisou.dvyživené krávy zabavila Státní veterinární správa chovateli z Jablonecka. Dlouhodobě se o ně nestaral a nekrmil je. Před smrtí hladem je zachránili zemědělci z okolí.

Situaci se snažili nejdřív řešit zemědělci z jiných hospodářství, kteří zvířata krmili z vlastních zásob a platili také preventivní veterinární péči. Neúspěšně se snažili chovateli domluvit, aby se o stádo staral. Do problému se tak vložila veterinární správa.

"Většina z 24 kusů dobytka byla v podprůměrném výživném stavu a menší, než by odpovídalo křížencům masného plemene. Zvířata měla také nekvalitní srst,“ řekl Minutovým zprávám mluvčí veterinární správy Petr Vorlíček. Několik krav mělo přerostlé paznehty s počínajícími deformacemi. „Dále inspektoři zjistili, že v hospodářství dva až tři roky nebyly žádné zásoby krmiva, které by bylo pro zvířata k dispozici,“ uvedl Vorlíček s tím, že krávy už se podařilo umístit do náhradní péče.

Chovatel porušil zákon na ochranu zvířat proti týrání a také plemenářský zákon.
Přestupek proti plemenářskému zákonu se bude s chovatelem řešit ve správním řízení, hrozí mu pokuta až jednoho milionu korun. Řešení týrání zvířat je v kompetenci Magistrátu města Jablonce nad Nisou.

Související

vězení
Krimi

Američtí manželé brutálně týrali syny. Dohromady mají strávit ve vězení 150 let

justice
Krimi

Postiženou sestru utýrala k smrti. Dostala za to 15 let vězení

photo-1702544403455-1702544404739410159232
Zahraniční

Nedávej Navinovi jídlo a pití! Rodiče brutálně utýrali osmiletého chlapečka

pexels-helena-lopes-7820628
Krimi

Bití, hladovění, mokré plenky: Batolata si v žateckých jeslích prošla peklem