sobota 18. května 2024

Země EU dluží méně než v předchozích letech. ČR zaznamenává opačný trend

Evropská unie jako prosperující ekonomický subjekt? Dluhy členských států převyšují průměrně 80 procent HDP, u některých zemí je to ještě mnohem více.

money-euro-cash-currency

Eurostat ukázal zadlužení států Evropské unie.
Zdroj: Wallpapper Flare

  • Eurostat ukázal zadlužení států Evropské unie.
  • Zdroj: Wallpapper Flare

Přestože dluh zemí Evropské unie je stále alarmující, vykazuje klesající tendenci. Ve třetím čtvrtletí loňského roku meziročně zadlužení členských států kleslo z 84,6 na 82,6 procenta hrubého domácího produktu HDP a pokles je patrný i v porovnání s druhým loňským čtvrtletím, kdy zadlužení skončilo na 83 procentech. Podle Eurostatu je zřejmé, že klesající dluh je dlouhodobější záležitostí, protože v roce 2022 se pohyboval kolem 90 procent.

Česká republika však jde proti tomuto trendu, protože zde státní dluh narůstá. V porovnání druhého a třetího kvartálu loňského roku dluh narostl 0,2 procenta HDP, kdy dosáhl rekordních 3,21 bilionu korun, což činí 44,5 procenta HDP. V celé EU se dluh aktuálně usadil na částce 13,78 bilionu eur, což v přepočtu činí zhruba 313,48 bilionu korun.

Ani jeden z členských států není bez dluhu. Nejlépe se ale v celé problematice pohybuje Estonsko, jehož dluh činí 15,9 procenta HDP. Na chvostu se pak ocitlo Španělsko, Itálie a Belgie, kde dluh přerostl 100 procent HDP. Smutným premiantem je Řecko, kde už dosáhl výše 165,5 procenta.

Autor: Jan Skala

Související

Miloš Vystrčil na návštěvě Moldavska
Domácí

Podle Vystrčila by do EU měly vstoupit země, které plní podmínky

contents_gallery_special_3_zoom_207
Ekonomika

Česká republika vymění s Ázerbájdžánem houfnice za plyn. Zájem má i Slovensko

Shelf_Cloud_4_8_2013_(146961335)
Domácí

Bouřky z Německa dorazí i do České republiky. Jejich intenzita bude menší

policejní pouta-ilustrační foto
Krimi

Podvodníci vydávající se za pracovníky České národní banky jsou ve vazbě