Zelenou bránu v Pardubicích čekají opravy, dál bude bez omítky

Velmi špatný technický stav – to je důvod, proč pardubická radnice spěchá se zahájením oprav památkově chráněné Zelené brány. Stavba, která v roce 1912 přišla o omítky, zůstane ve své současné podobě. Natažení omítek totiž odmítli obyvatelé v referendu.

Zelená brána v Pardubicích.

Zelená brána v Pardubicích.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Zelená brána v Pardubicích.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Zelená brána v Pardubicích projde rekonstrukcí za 30 milionů korun. Brána a předbraní ze 16. století se dočkají sanace zdiva, v plánu je také vybudování sociálního zařízení pro obsluhu i návštěvníky.

O omítky přišla brána v roce 1912 při rekonstrukci v duchu purismu, která se snažila oprostit stavbu od jakéhokoliv dekoru a uplatnit samotnou konstrukci a skladbu stavebního materiálu. Město chtělo dát bráně původní podobu. Podle posudku by omítka zdivo lépe chránila. Poškozují ho totiž teplotní rozdíly, v létě se ohřeje, uvnitř je ale chladné, a to způsobuje praskliny. Nakonec v roce 2021 vypsalo referendum, kde se lidé vyslovili pro zachování současného stavu.

Část nákladů na opravy by mohla pokrýt dotace, o kterou město požádalo Národní památkový ústav. "Ta by mohla být spíše příjemným bonusem. Podle hotové projektové dokumentace je hodnota rozsáhlé opravy přes 27 milionů korun, další peníze jsou určené na technický dozor a související náklady,” uvedl první náměstek primátora Jakub Rychtecký s tím, že dokumentace je připravená a začne výběrové řízení na dodavatele.

Autor: mš, max

Související

Ve skupině o záchranu Zlín remizoval s Českými Budějovicemi.
Fotbal Fortuna Liga

Jablonec se zachránil, Zlín s Budějovicemi remizoval a zůstává poslední

Valík,_east_portal
Domácí

Obchvat Plzně se začne opravovat. Řidiče od pondělka čekají omezení

parní vlak
Domácí Tipy na výlety

O letních prázdninách budou po Pardubicku jezdit parní vlaky

profimedia-0866749890.jpg
Hokej

Pardubice se rozjely, Třinec stojí