pátek 3. května 2024

Zavřeno! Slavný Pardubický pivovar skončil.

Výroba oblíbeného Portera se stěhuje do Ostravy. Pivovar v Pardubicích totiž po 150 letech oficiálně ukončil činnost.

pivovar

Výroba piva v tomto pivovaru skončila.
Zdroj: Wikipedia

  • Výroba piva v tomto pivovaru skončila.
  • Zdroj: Wikipedia

Staré přísloví, kde se pivo vaří, tam se dobře daří, už zjevně neplatí v Pardubicích. Tam totiž po sto padesáti letech existence skončil pivovar, jehož nejznámějším výrobkem bylo 19stupňové pivo Porter, které se v Pardubicích podle původně anglického receptu vařilo od roku 1890. Jeho výroba se nyní stěhuje do Ostravy, kde se o ní postará tamní pivovar Ostravar. Ten stejně jako Pardubický pivovar patří pod koncern Staropramen.

Pivovar končí podle oficiálního vyjádření společnosti kvůli ekonomických potížím, přestože do něho Staropramen v době převzetí investoval sto milionů korun. Zaměstnanci podniku kromě odstupného dostali k dispozici podpůrný program od zaměstnavatele, aby se dokázali zorientovat na současném trhu práce. Pracovní uplatnění v jiných pobočkách Staropramenu ale pardubickým pivovarníkům nik,do nenabídnul.

Pivovar v Pardubicích vznikl v roce 1871, pivo se v něm začalo vařit o rok později. Mezi známé druhy kromě Portera patří ještě Hořká 10, Vilém 11, Hořká 12 ze sklepa a v minulosti také piva Pernštejn nebo Kovář.

Autor: Jan Skala

Související

parní vlak
Domácí Tipy na výlety

O letních prázdninách budou po Pardubicku jezdit parní vlaky

profimedia-0866749890.jpg
Hokej

Pardubice se rozjely, Třinec stojí

profimedia-0866740583.jpg
Hokej

Pardubice se ve finále rozjely

Budějovický Budvar
Ekonomika Pivo

Budvar uvařil nejvíce piva v historii. Tržby rostou