pondělí 13. května 2024

Zákaz chovu křečíků a papoušků se zatím rozhodně nechystá

Pořádný poprask mezi chovateli a milovníky zvířat vyvolala informace o tom, že Evropská unie chce zakázat chov většiny zvířat. Nelegální by mělo být mít doma třeba křečka, hada, papouška, osmáka, pavouka nebo chameleona. Není to pravda.

hamster-1772742_1280

Křečík džungarský
Zdroj: pixabay.com

  • Křečík džungarský
  • Zdroj: pixabay.com

Lidé se nemusejí obávat, nic podobného Brusel zatím nechystá.

Asi před rokem přijal Evropský parlament nezávaznou rezolucí, ve které konstatoval, že ve světe klesá biodiverzita, obchod s exotickými zvířaty přináší rizika přenosu dosud neznámých chorob na člověka a že regulace obchodu s exotickými zvířaty v EU je děravá a navzájem mezi státy protichůdná. Evropský parlament doporučil Evropské komisi, aby se problémem začala zabývat. Ta oznámila o tři čtvrtě roku později, že chce průzkumnou studii o pozitivním seznamu zvířat chovaných v zájmovém chovu v celé unii. Studie by měla trvat dva roky a má řešit, zda je zavedení takového seznamu vůbec potřebné. Pak teprve by se řešilo případné sestavení seznamu a následoval by schvalovací proces, s návrhem by musela celá sedmadvacítka souhlasit.

Pozitivní seznam by mohl vyjmenovat druhy zvířat, která mohou žít v domácích chovech. Navíc by měl sjednotit seznamy zemí, které už je zavedly. Například Nizozemsko zakáže od nového roku chov křečíků džungarských nebo osmáků degu. Na Kypru seznam zakazuje chov jedovatých hadů a pavouků, v Lucembursku zase chov hadů s délkou přes tři metry nebo varanů měřících víc než metr. Státy by se musely v omezeních shodnout.

Související

GNDDsXKXEAADqOT
Domácí

Oslavy konce války vzali politici po svém. Fico káral EU, Pavel s Fialou Rusko

AI
Ekonomika AI

V Evropě nejvíce investuje do umělé inteligence Itálie a Španělsko

pohovor
Ekonomika

Češi a Poláci mají nejnižší nezaměstnanost v Evropě

Donald_Tusk_and_Ursula_von_der_Leyen_(2023)
Zahraniční

Nastoupil Tusk a všechno je jinak. Polsko je pro unii už spolehlivým partnerem