pondělí 29. dubna 2024

Žáci mají zájem především o maturitní obory. Přihlášku podala většina online

Valná většina přihlášek na střední školy byla podána elektronicky. Největší zájem je o maturitní obory.

škola

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / RDNE Stock project

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / RDNE Stock project

Z celkového počtu přihlášek na střední školy, kterých bylo přibližně 121 tisíc, byla většina podána online přes systém DiPSy, zatímco pouze kolem 25 tisíc uchazečů si vybralo papírovou variantu. Díky elektronickému systému disponuje MŠMT podrobným přehledem o zájmu o různé typy oborů a středních škol napříč celou Českou republikou.

Jako prioritu si 95 tisíc uchazečů zvolilo maturitní obor. Na čtyřletá gymnázia se přihlásilo 19 tisíc uchazečů, necelých sedm tisíc na lycea a téměř 69 tisíc na ostatní maturitní obory. Z hlediska nabízených kapacit vykazují čtyřletá gymnázia převis zájmu, kde je rozdíl mezi počtem uchazečů a celkovým počtem míst přibližně 2 900. Naopak zájem o nematuritní obory je nižší než maximální kapacita. Nejvíce v souladu s kapacitami jsou požadavky uchazečů na lycea a odborné střední školy s maturitou.

Data o prvním kole přijímacího řízení budou podrobněji analyzována po vyhodnocení celkových výsledků přijímacích zkoušek. „Nechceme nyní přicházet s podrobnými analytickými závěry. Budeme tato data detailněji zkoumat. Přesnější údaje o adekvátnosti nabízených kapacit maturitních oborů budou k dispozici až po vyhodnocení celkových výsledků přijímacích zkoušek,“ říká ministr školství Mikuláš Bek (STAN).

Autor: Šimon Mitro

Související

notebook studenti
Domácí Školství

Počet počítačů na školách se během pěti let zdvojnásobil

učitel
Domácí Školství

Ministerstvo školství schválilo nová pravidla pro přípravu učitelů

pexels-photo-13030035
Domácí

Bek chce zahrnout problematiku LGBTQ+ do osnov. Jiným politikům se to nelíbí

střední škola
Domácí Školství

Jednotnou přijímací zkoušku na střední školy bude skládat 121 tisíc žáků