pátek 3. května 2024

Za mrtvé na hranicích by se 89letý pohraničník měl postavit před soud

Někdejší vysoký důstojník pohraniční stráže by mohl zamířit přes soud. Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu zahájil jeho stíhání za mrtvé na hranicích.

pohraničníci

Pohraniční stráž na československých hranicích.
Zdroj: Paměť národa

  • Pohraniční stráž na československých hranicích.
  • Zdroj: Paměť národa

Stíhání komunistických pohlavárů za mrtvé, kteří byli zastřeleni při přechodu státní hranice do takzvaných nepřátelských západních zemí, pokračuje. K soudu totiž zamíří případ dnes devětaosmdesátiletého plukovníka Jana Muzikáře, někdejšího zástupce náčelníka hlavní správy pohraniční stráže. Proti němu byla v uplynulých dnech zahájeno trestní stíhání ze strany Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu.

Muzikář je tak dalším stíhaným v rozsáhlém případu, který před pěti lety iniciovala Platforma evropské paměti a svědomí. Dalšími stíhanými byli bývalý generální tajemník ÚV KSĆ Miloš Jakeš, dlouholetý předseda vlády Lubomír Štrougal, tajemník komunistické strany Jan Fojtík a exministři vnitra František Kincl a Vratislav Vajnar. Co se týče Jakeše, Štrougala a Vajnara, v jejich případech už bylo stíhání zastaveno, protože všichni tři zemřeli. Stíhat nelze ani Fojtíka a Kincla, protože podle spisu trpí duševní chorobou.

Muzikář nastoupil k pohraniční stráži už v padesátých letech, vysoké funkce pak zastával od roku 1980 až do Sametové revoluce. Za vinu se mu klade, že neučinil žádné opatření proto, aby bylo přijato nařízení zakazující pohraničníkům střílet po emigrantech.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0745965054
Domácí

Dostane Janoušek odškodné? Po státu chce 155 milionů za stíhání i ušlé zisky

pohraničníci
Domácí

Devadesátiletý plukovník půjde k soudu. Kvůli dávným střelbám na hranicích

JB84b986_Chalupari24
Film a TV

Dělník, vězeň, revolucionář, herec. Josef Větrovec proslul mnoha rolemi

Fidel_Castro_1972_(SOA_Prague)
Zahraniční Výročí

Před 65 lety nastal pro Kubu rok nula. Moci se totiž chopil Fidel Castro