sobota 27. července 2024

Začal proces s velitelem pohraničníků. Obžalovaný stařík není schopný výpovědi

Státnímu zastupitelství to trvalo 35 let, než obžalovalo šéfa pohraničníků Jana Muzikáře. Dnes však už soudí nemocného 90letého muže, který není schopný výpovídat.

profimedia-0880578560

Jan Muzikář před soudem.
Zdroj: Profimedia

  • Jan Muzikář před soudem.
  • Zdroj: Profimedia

Bezmála 35 let po Sametové revoluci se soudy ještě vracejí k případům z dob komunismu, jejich projednávání ale není nejjednodušší. Svědčí o tom i případ, který dnes začal projednávat Obvodní soud pro Prahu 1. Na lavici obžalovaných je někdejší vysoký důstojník pohraniční stráže, takřka 90letý Jan Muzikář. Podle obžaloby je právě on spoluzodpovědný za střílení do lidí, kteří chtěli překročit hranice na západ a za jejich napadání služebními psy. Jak tvrdí spis, nese Muzikář odpovědnost za smrt minimálně tří lidí.

Jednání soudu ale nebude hladké. Obžalovaný do soudní síně dorazil s pomocí chodítka a z připraveného papírku přečetl pouze dvě věty o tom, že mu zdravotní stav nedovoluje vypovídat. Jeho advokát pak soudu tlumočil, že se obžalovaný necítí vinen a s obžalobou nesouhlasí. Obhájce zároveň zdůraznil, že jeho klient nebyl dosud nikdy trestaný.

Žalobkyně, která požaduje tříletou podmínku a peněžitý trest sto tisíc korun, naopak vyjmenovala drastické případy, které se staly na hranicích za posledních deset let komunistické vlády, a uvedla, že právě Muzikář jako přesvědčení straník požadoval po svých podřízených co nejdůslednější postup.

Obžalovaný vydržel v soudní síni pouze dvacet minut. Poté soud vzhledem k jeho zdravotnímu stavu povolil projednávání případu bez jeho účasti.

Autor: Jan

Související

profimedia-0815402705
Zahraniční

Němci se začínají otáčet k Syřanům zády. Už jim nechtějí udělovat azyl

profimedia-0891875253
Krimi

Za smrt dvou dětí na nelegálních závodech potrestal soud ženu doživotím

peterk555555
Domácí Video

Dezoláti opět na scéně: Obžalovaní museli ze soudní síně, sotva otevřeli pusu

GTL3NvlXcAU1zmn
Zahraniční

Soud v africké státe Sierra Leone trestal pokus o převrat. Vynesl drakonické tresty