čtvrtek 2. května 2024

Zemědělci chtějí Výborného demisi. Sledují zájmy Kremlu, tvrdí Fiala

Proti konání české vlády a ministerstva zemědělství je namířena dnešní protestní akce tuzemských sedláků. V ulicích Prahy je nyní zhruba 500 traktorů, které komplikují dopravu na řadě míst.

428305228_742206574669409_4727635756821589278_n

Ministr Marek Výborný v obležení zemědělců.
Zdroj: Facebook/Stačilo!

  • Ministr Marek Výborný v obležení zemědělců.
  • Zdroj: Facebook/Stačilo!

Nevoli protestující části českých zemědělců zažil na vlastní kůži ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL), když budovu jeho úřadu se od brzkého rána sjíždějí desítky až stovky traktorů. Hlučný dav přehlušil jeho projev, který se snažil situaci uklidnit výkřiky o demisi, kdy nakonec ministra zemědělci označili za vlastizrádce. Výborný připustil, že je třeba jednat, pokud se mají obě strany dobrat konkrétního výsledku. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) má dnešní demonstrace s problémy zemědělců společného pramálo. Organizátorů akce jde podle něho o proruské aktivity.

Nejprve se mluvilo o tom, že se dnešní demonstrace zemědělců v Praze, kdy dokonce hrozili blokádou hlavního města, zúčastní až tisícovka traktorů. Poté, co akci nepodpořila Agrární komora ani Český zemědělský svaz, jich dnes ráno do Prahy dorazilo zhruba pět set. Ovšem i tento počet stačí k tomu, aby se při cestě k ministerstvu zemědělství, kde je první zastávka protestujících, začaly tvořit dopravní problémy. Přestože traktory, které nyní korzují po centrálních místech Prahy, jezdí hlavně v pravém jízdním, začínají se tvořit kolony, což je dáno i houstnoucím provozem ranní dopravní špičky. Traktory už ucpaly Wilsonovu či Vinohradskou ulici nebo Rohanské nábřeží. Prostory před ministerstvem zemědělství už jsou zcela zaplněné a další traktory, které k němu míří, se budou muset smířit se zastávkou v okolních ulicích.

Organizátoři ohlásili jako záměr akce protest vůči praktikám současné vlády Petra Fialy (ODS) i Evropské unie, které jim hází klacky pod nohy jak s dotační politikou, striktně tvrdými pravidly kolem zelené budoucnost Evropy, tak i dovozem levných potravin a obilí z Ukrajiny. Dnešní akce je namířena primárně proti krokům české vlády, proti Evropské unii se bude protestovat ve čtvrtek, kdy svou podporu a účast už přislíbila i Agrární komora.

„Stop Green Death“, „Vládo, přestaň s námi orat“, „Ani sto titulů nenahradí selský rozum, profesore Nutello“, „Bojujeme za naši vlast“ a řada dalších hesel je vidět na projíždějících traktorech. Ty v poledne chtějí zablokovat prostor před Poslaneckou sněmovnou na Malostranském náměstí.

Autor: Jan Skala

Související

Kramářova vila
Domácí Tipy na výlety

Kramářova vila se zpřístupní na Svátek práce

profimedia-0867283086
Domácí

Vláda upravuje věk odchodu do důchodu. Brzy to zase změníme, tvrdí opozice

403628133_10160704498498955_1780574005581824657_n
Domácí

Praha znovu zakáže vjezd do části Starého Města

eurovolby
Domácí Eurovolby

Průběžné výsledky eurovoleb zveřejnovány nebudou