čtvrtek 16. května 2024

Westinghouse akci v Česku vzdal sám. Nepodal ani závaznou nabídku

Hned čtyři jaderné reaktory se budou stavět v České republice. To už se ale netýká americké společnosti Westinghouse, která se ze soutěže sama diskvalifikovala.

8568199328_80014ab603_b

Jaderná elektrárna Dukovany bude Brno zásobovat teplem.
Zdroj: Flickr

  • Jaderná elektrárna Dukovany bude Brno zásobovat teplem.
  • Zdroj: Flickr

Ruská společnost Rosatom z tendru na dostavbu Dukovan vypadla po útoku na muniční sklad ve Vrběticích, který měly mít na svědomí ruské tajné služby. Teď skončil i další favorit, americký kolos Westinghouse. Vláda Petra Fialy (ODS) totiž oznámila, že se americká společnost finálového kola soutěže nezúčastní. Nejedná se však o rozhodnutí Fialova kabinetu, ale o krok samotného Westinghousu, který tendr sám vzdal, nepodal totiž závaznou nabídku. Ve hře proto zůstává už jen jihokorejská firma KHNP a francouzská EDF. Definitivní rozhodnutí by mělo padnout v následujících měsících.

Nejde však už jen o dostavbu jednoto dukovanského bloku. Vláda oznámila, že bloky se budou stavět čtyři, jeden v Dukovanech a tři v Temelíně. Kabinet tento krok zdůvodnil tím, že stavba většího počtu reaktorů je ekonomicky výhodnější a sníží tím cenu jednoho reaktoru až o čtvrtinu.

Podle ekonomických analytiků se snížením počtu účastníků soutěže sníží konkurenceschopnost. Výslednou cenu by ale tato skutečnost příliš zvedat neměla.

Autor: Jan Skala

Související

5384221316_4dbf9c3258_b
Ekonomika

Mnohonásobně větší než Temelín. Indie staví v pouští obří větrný komplex

View_on_Velké_Meziříčí
Domácí

Kraj rozhodl o obchvatu. Velkému Meziříčí uleví za čtyři roky

profimedia-0809111539
Domácí

ČEZ dělá velký krok v jaderné energetice. Temelín dostane první modulární reaktor

8568199328_80014ab603_b
Domácí

Horkovod do Brna má zelenou. Metropoli budou vytápět Dukovany