čtvrtek 16. května 2024

Vyšší výdaje na obranu znamenají větší bezpečí. To si myslí dvě třetiny Čechů

Podle agentury Median větší investice do obrany schvaluje většina Čechů. Podle nich prý představují větší bezpečí státu.

vycvik1

Ministerstvo obrany dostane na příští rok historicky nejvíce peněz.
Zdroj: AČR

  • Ministerstvo obrany dostane na příští rok historicky nejvíce peněz.
  • Zdroj: AČR

Více než dvě procenta HDP dostane příští rok z rozpočtu ministerstvo obrany, což v reálných číslech znamená částku 160 miliard korun. Je to nejvyšší suma od vstupu České republiky do Severoatlantické aliance. U běžných lidí se tato vládní strategie setkává s pochopením. Jak totiž vyplývá z průzkumu agentury Median, dvě třetiny občanů České republiky si myslí, že posilování finanční stránky ministerstva obrany znamená větší bezpečí pro republiku.

Z průzkumu rovněž vyplývá, že takový názor zastávají především mladí lidé ve věku od 16 do 24 let, z nich současnou vládní strategii podporuje 82 procent. Naopak nejméně pochopení pro navyšování rozpočtu resortu obrany mají lidé ve věku od 45 do 54 let, kdy sice s navyšováním výdajů víceméně souhlasí více než polovina, ale 22 procent lidí v tomto věku vládní krok striktně odmítá.

Zajímavé jsou i statistiky ohledně vzdělání dotázaných. Že vyšší výdaje na obranu znamenají větší bezpečí si totiž myslí zejména lidé s vysokoškolským vzděláním, opačný názor mají ti, kteří dokončili jen základní školu. Pohled středoškoláků je v tomto případě rezervovanější.

Autor: Jan Skala

Související

hraní videoher
Ostatní Videohry

Videohry stále baví teenagery. Hraje je 85 procent dospívajících

SLO Liberec
Domácí

Ministerstvo obrany rozprodává majetek. K mání je srub i řopík

440771705_819746713301813_6054213618997267265_n
Domácí

Česko neutratilo schválené peníze na obranu. Nebylo to ani 1,5 procenta HDP

Shoygu_(2022-02-14)
Zahraniční

Sergej Šojgu končí jako ministr obrany. Pád uspíšila aféra jeho náměstka