pátek 17. května 2024

Výroční tisícikorunu prodávají lidé za tisíce. Na pobočkách ČNB se tvoří fronty

O výroční tisícikorunu s přítiskem je enormní zájem. Mnoho lidí se na ní snaží zbohatnout přes online inzertní portály.

Výroční tisícikorunová bankovka k 30 letem české měny.

Výroční tisícikorunová bankovka k 30 letem české měny.
Zdroj: ČNB

  • Výroční tisícikorunová bankovka k 30 letem české měny.
  • Zdroj: ČNB

Od včerejška je možné na pobočkách České národní banky (ČNB) koupit výroční tisícikorunu s přetiskem. Zájemci speciální bankovku dostanou výměnou za jiné české bankovky nebo mince v hodnotě 1 000 korun. Více o bankovce se dočtete v našem předešlém článku.

S výroční bankovkou lze normálně platit. V oběhu jich bude 200 tisíc - nelze tedy počítat s tím, že by její hodnota postupem času vzrostla. Přesto se ji nespočet on-line překupníků snaží prodávat za násobky původní ceny.

Na inzertních portálech Bazoš a Aukro začíná cena bankovky kolem 2 500 korun, ale nespočet lidí se ji snaží prodat i za pětinásobek původní ceny. Na Bazoši figuruje i inzerát za rovných 15 tisíc korun. Mohlo by se zdát, že lidé nebudou bláznit a nebudou kupovat „obyčejnou“ bankovku za dvojnásobek a víc, ale opak je pravdou. Na Aukru běží řada aukcí, kde uživatelé přihazují. Některé aukce jsou už na částce přes dva i tři tisíce a lidé stále přihazují.

Na pobočkách ČNB vydávají pouze 5 kusů výročních bankovek na osobu. Za předpokladu, že by se vám podařilo vydražit jednu bankovku za tři tisíce korun, tak byste si vydělali „krásných“ deset tisíc korun. U poboček ČNB se od brzkých ranních hodin tvoří fronty, někteří na bankovky včera čekali několik hodin a na některé se ani nedostalo. Od dnešní půl osmé ráno „boj“ o bankovky pokračuje.

Autor: Šimon Mitro

Související

policejní pouta-ilustrační foto
Krimi

Podvodníci vydávající se za pracovníky České národní banky jsou ve vazbě

Kč
Ekonomika

Bankovní asociace zlepšila odhad českého HDP na letošní rok

Guvernér ČNB Aleš Michl.
Ekonomika

ČNB snížila úrokovou sazbu o půl procentního bodu

platby
Ekonomika

Okamžité platby jsou čím dál oblíbenější. V Česku je podporuje 14 bank