sobota 18. května 2024

Výrobci v EU můžou používat čtyři druhy hmyzu, už teď ho jíme třeba v jogurtech

Potraviny obsahující hmyz a larvy, v celku nebo namleté, budou zřejmě už brzy běžně k dostání ve většině obchodů. Některé státy včetně České republiky požadují, aby takové potraviny byly dostatečně rozpoznatelné.

chleba

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Už čtyři druhy hmyzu schválila Evropská unie k používání výrobcům potravin. Chleba nebo třeba mouku můžou od ledna vyrábět ze sarančat, larev potemníka moučného, ze cvrčka domácího nebo larev potemníka stájového. Jídlo z hmyzu má celou řadu odpůrců. V některých státech proto usilují o to, aby bylo dostatečně označené. V Itálii například chtějí pro takové zboží vyhradit speciální regály, u nás se zase požaduje výrazné označení přímo na výrobcích.

Kvůli tomu chtějí poslanci SPD novelizovat zákon o potravinách, podle nich by měli spotřebitelé jasně vědět, že kupují výrobek s hmyzím proteinem. „Chceme do novely zahrnout povinné označení červeným tučným písmem o minimální velikosti 18 u výrobků, kde je přidaný hmyz,“ uvedl předseda SPD Tomio Okamura. Mluvčí Ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý však upozornil Seznam Zprávy, že pokud by se nová povinnost dostala do českého zákona o potravinách, museli by se jí řídit pouze čeští výrobci a netýkalo by se to už výrobků z jiných zemí.

Seznam všech ingrediencí na etiketě být každopádně musí a to hlavně kvůli alergenům. „Je tam například uvedeno, že obsahuje prášek z cvrčka domácího, který může způsobit alergické reakce lidem s alergií na korýše,“ popsal Bílý. Zvýrazněné písmo ale součástí evropské směrnice není a složení často čtou právě hlavně alergici.

Méně známé může být pro zákazníky i to, že hmyz se už teď ve velkém používá v jogurtech, cukrovinkách nebo nápojích jako barvivo. Červená se například vyrábí z brouka známého jako karmín. Šelak, neboli výměšek z hmyzu, potom najdeme v lentilkách, nebo želé bonbonech.

Autor: Nikola Velkoborská
Zdroj: Seznam Zprávy

Související

Miloš Vystrčil na návštěvě Moldavska
Domácí

Podle Vystrčila by do EU měly vstoupit země, které plní podmínky

49517029202_26e671f248_b
Domácí

Největší volební potenciál mají ANO a STAN. Komunisté přeskakují SPD

profimedia-0871684776
Zahraniční

Papež nabádá Italy, aby měli více dětí

43047869_2026953143994809_5881120274853658624_n
Zahraniční Video

Konec vykořisťování štěňat: Itálie zakázala jógu se psími miminy